Τράπεζα της Ελλάδος: Στα 6,38 δισ. οι κεφαλαιακές ανάγκες

Στα 6,38 δισ. ευρώ ανέρχονται οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με τα stress tests που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος και τα αποτελέσματα των οποίων δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Αναλυτικότερα, οι κεφαλαιακές ανάγκες της Eurobank ανέρχονται σε 2,945 δισ. ευρώ, της Εθνικής στα 2,183 δισ. ευρώ, της Τρ. Πειραιώς στα 425 εκατ. ευρώ, της Alpha Bank στα 262 εκατ. ευρώ, της Attica Bank στα 397 εκατ. ευρώ και της Πανελλήνιας στα 169 εκατ. ευρώ.

Στην ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώνεται πως οι κεφαλαιακές ανάγκες κάθε τράπεζας προσδιορίστηκαν σύμφωνα με το Βασικό Σενάριο, όπως αντίστοιχα προβλέπεται να γίνει στην ευρωπαϊκή άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διενεργήσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών το 2014.

Το Δυσμενές Σενάριο θα ληφθεί υπόψη μόνο για τον καθορισμό των κατάλληλων αποθεμάτων ασφαλείας. Σύμφωνα με αυτό, για τη Eurobank προκύπτει κεφαλαιακή ανάγκη 4,98 δισ. ευρώ, για την Εθνική 2,502 δισ. ευρώ, για την Πειραιώς 757 εκατ. ευρώ, για την Alpha Bank 560 εκατ. ευρώ, για την Attica Βank 434 εκατ. ευρώ και για την Πανελλήνια Τράπεζα 186 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Στα 9,42 δισ. το δυσμενές σενάριο για τις κεφαλαιακές ανάγκες

Το βασικό σενάριο της ασκήσεως προσομοιώσεως ακραίων καταστάσεων προβλέπει πως τον Δεκέμβριο του 2016 τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια των τραπεζών θα είναι τουλάχιστον στο 8% και θα διαμορφώνονται έως εξής : Τράπεζα Πειραιώς (5,2 δισ. ευρώ), Alpha Bank (4,45 δισ. ευρώ), Εθνική Τράπεζα (4,7 δισ. ευρώ), Eurobank (3,1 δισ. ευρώ), Τράπεζα Αττικής (243 εκατ. ευρώ), και Πανελλήνια Τράπεζα ( 31 εκατ. ευρώ).

Η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρεί ότι, μέσα σε φυσιολογικά επίπεδα οικονομικής αβεβαιότητας, οι εκτιμηθείσες κεφαλαιακές ανάγκες καλύπτονται για τον χρονικό ορίζοντα της άσκησης από αποθέματα ασφαλείας που έχουν ήδη ενσωματωθεί στην άσκηση και ενέργειες περιορισμού των κεφαλαιακών αναγκών (π.χ. τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε μελλοντικές αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, την αναγνώριση αναβαλλόμενης φορολογίας, την πώληση στοιχείων ενεργητικού, τις ενέργειες διαχείρισης λοιπών υποχρεώσεων, κ.λπ.), καθώς και από τα κονδύλια του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που δεν έχουν ακόμη χρησιμοποιηθεί.

Επιπλέον, η Τράπεζα της Ελλάδος ζήτησε από τις τράπεζες να υποβάλουν, το αργότερο μέχρι τις 15 Απριλίου 2014, σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης με βάση τα αποτελέσματα του βασικού σεναρίου και με χρονοδιάγραμμα υλοποίησης το συντομότερο εύλογο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε ακόμη: Οι ημερομηνίες σταθμοί για την Ελλάδα

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει άμεσα σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ύψους 1,75 δισ. ευρώ.

Διαβάστε ακόμη: Σε Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 1,75 δισ. προχωρά η Πειραιώς

Αντίθετα, σχέδιο κεφαλαιακών ενεργειών που θα υλοποιηθεί εντός εύλογου χρονικού διαστήματος και θα καλύπτει τις κεφαλαιακές της ανάγκες χωρίς Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου θα καταθέσει μέχρι τις 15 Απριλίου η Εθνική Τράπεζα, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, η Τράπεζα της Ελλάδος ενημέρωσε την Εθνική Τράπεζα σχετικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες, όπως προέκυψαν από την άσκηση που διενεργήθηκε, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του διαγνωστικού ελέγχου της Blackrock.

“Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να τονιστεί ότι οι κεφαλαιακές ανάγκες που ανακοινώθηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τον Όμιλο της Εθνικής και ανέρχονται σε €2,183 εκατ., προκύπτουν ουσιαστικά από την Finansbank βάσει όμως μιας εξαιρετικά δυσμενούς άσκησης προσομοίωσης (stress test) που έχει συμπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης (baseline)”, επισημαίνει ακόμα στην ανακοίνωσή της η Εθνική.

Διαβάστε ακόμη: Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου θα προχωρήσει η Eurobank

ΤΧΣ: Θα στηρίξουμε τις συστημικές τράπεζες

Την πρόθεση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να στηρίξει τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, παρέχοντάς τους κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν αυτό ζητηθεί, εξέφρασε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου, Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε ανακοίνωσή του, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας σημειώνει πως έλαβε γνώση των κεφαλαιακών αναγκών του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπως προσδιορίστηκαν από την Τράπεζα της Ελλάδος, και θα παράσχει κεφαλαιακή ενίσχυση, εάν ζητηθεί, προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, ως προβλέπεται στον ιδρυτικό του νόμο.

“Η Διευθύνουσα Σύμβουλος, Αναστασία Σακελλαρίου, δήλωσε ότι το Τ.Χ.Σ. θα στηρίξει τις τέσσερις (4) συστημικές τράπεζες στην προσπάθειά τους να ενδυναμώσουν την κεφαλαιακή τους θέση, μεταξύ άλλων και μέσω της πρόσβασής τους στις κεφαλαιαγορές”, αναφέρεται στην ανακοίνωση

Οι ενστάσεις του ΔΝΤ

Πρακτικά, ωστόσο, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests δεν αναμένεται να κάμψει τις ενστάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, τις οποίες εκφράζει ο εκπρόσωπός του στην τρόικα, Πόουλ Τόμσεν. Οι διαφωνίες αυτές εκφράστηκαν έντονα κατά τη συνάντηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργου Προβόπουλου, με την τρόικα, με τον Τόμσεν να επιμένει στις εκτιμήσεις του ΔΝΤ, που είναι κατά περίπου 3 δισ. ευρώ υψηλότερες από αυτές που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Διαβάστε ακόμη: Γιατί δεν τα βρίσκουν Προβόπουλος-τρόικα για τις τράπεζες

Πάντως, η σημερινή συνάντηση μεταξύ Αθήνας και τρόικας για το θέμα φαίνεται πως έφερε λίγο πιο κοντά τις δύο πλευρές. “Οι συζητήσεις φέρνουν πάντα πρόοδο”, ήταν το σχόλιο της επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χριστίνας Σακελλαρίου, εξερχόμενη της σύσκεψης, υποδηλώνοντας πως η διαφωνία για τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών έχει μετριαστεί.

Διαβάστε: Πρόοδος για τα τραπεζικά κεφάλαια στο παραπέντε των stress test

Ωστόσο, διάσταση απόψεων σε πολλά κρίσιμα ζητήματα εξακολουθεί να υφίσταται μεταξύ της κυβέρνησης και της τρόικας, με την κυβέρνηση να στοχεύει πλέον σε μια θετική έκθεση προόδου.

Ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως η επίτευξη συμφωνίας έως τις 10 Μαρτίου έχει απομακρυνθεί και ότι η κυβέρνηση αναμένει μια θετική έκθεση προόδου από την τρόικα. Ο ίδιος χαρακτήρισε τα τραπεζικά και τα εργασιακά ως τα μεγαλύτερα "αγκάθια", ξεκαθαρίζοντας πως η κυβέρνηση δεν προτίθεται να νομοθετήσει αλλαγές στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων.

Διαβάστε: Τράπεζες και ομαδικές απολύσεις τα αγκάθια της διαπραγμάτευσης