Ο Σόρος απλώνει τα πλοκάμια του από τις δωρεές πετρελαίου

Ένα ιδιόμορφο «Σχέδιο Μάρσαλ» φαίνεται να αποτελεί το μέσο για να χαράξει ο μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος το πλάνο δράσης στην Ελλάδα. Το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του Σόρος, όπως γράφει το «Πρώτο Θέμα», έχει απλώσει τα πλοκάμια του στα Βαλκάνια τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη μείωσης του ελέγχου από το κράτος.

Ο Σόρος αποδεικνύει στη βάση ότι η φιλανθρωπία, η πολιτική επιρροή και η κερδοσκοπία συνιστούν το βασικό τρίπτυχο της οικονομικής παντοκρατορίας του. Προτού προσεγγίσει τους δημάρχους μεγάλων πόλεων για να διανείμουν μέσω των ιδρυμάτων του το πετρέλαιο στην Ελλάδα, ο Σόρος φρόντισε να χρηματοδοτεί με το ίδιο πάθος τις χώρες των Βαλκανίων. Η πρώτη πράξη της παρέμβασής του στα Βαλκάνια ονομαζόταν «χρηματοδότηση της θέρμανσης στα σχολεία» και είχε ημερομηνία ακριβώς είκοσι χρόνια πριν, το 1993.

Σύμφωνα με δημοσίευμα, ο Σόρος είχε τότε δανείσει 25 εκατ. δολάρια στη ΦΥΡΟΜ για πετρέλαιο θέρμανσης στα σχολεία. Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε να διεισδύσει στην αγορά ενέργειας και να παίξει κρίσιμο ρόλο στα οικονομικά πλάνα της χώρας. Μόνο που τα Σκόπια δεν αποδείχθηκαν ικανά να διαδραματίσουν τον κρίσιμο πολιτικό ρόλο που ο ίδιος είχε φανταστεί για τα Βαλκάνια από τον καιρό που έβαζε τον (πολιτικό και οικονομικό) δάκτυλο στην περιοχή.

Αν ρωτήσει κανείς τον ίδιο τον Σόρος γιατί ενδιαφέρεται για την Ελλάδα, θα απαντήσει ότι τρέφει γι΄αυτήν το όραμα της «Ανοιχτής Κοινωνίας», όπως αυτή που φανταζόταν από μικρός στα έδρανα του LSE.  Εκεί ήταν που συνέλαβε τη σύσταση ενός πολιτικο-οικονομικού πλάνου με τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, την αγαθοεργία και το κέρδος.