Bloomberg: Η Ελλάδα σχεδιάζει κατασχέσεις για να πιάσει τους στόχους

Να εντείνει τις ήδη πολύ έντονες πιέσεις προς την ελληνική κοινωνία απειλεί το σχέδιο της κυβέρνησης, με εισήγηση της τρόικας, για μερική άρση της αναστολής πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, όπως επισημαίνει σε εκτενές άρθρο του το διεθνές πρακτορείο Bloomberg.

Ο λόγος για τον οποίο προωθείται η απόφαση αυτή, εξηγεί το Bloomberg, είναι επειδή η σχετική νομοθεσία που προστατεύει χιλιάδες Έλληνες από το να χάσουν τα σπίτια τους αποτελεί εμπόδιο για τη μείωση των “κόκκινων” δανείων, που είναι πάγιο αίτημα της τρόικας, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φτάνουν πλέον στο 29% των συνολικών δανείων, δηλαδή σχεδόν ένα στα τρία δάνεια δεν εξυπηρετείται.

“Αυτή τη στιγμή, ακόμα και εκείνοι που μπορούν να πληρώσουν, δεν το κάνουν”, δηλώνει ο αναπληρωτής εκτελεστικός διευθυντής της Εθνικής Τράπεζας, Πέτρος Χριστοδούλου, και προσθέτει: “Όταν περάσει ο νέος νόμος και επισήμως επιτραπούν οι κατασχέσεις πάνω από ένα συγκεκριμένο όριο, θα δούμε το πιστωτικό ήθος να επιστρέφει”.

Το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων βρίσκεται στην ατζέντα των εκπροσώπων των δανειστών για τις συζητήσεις με την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το δημοσίευμα, που παρατηρεί πως ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δεσμευθεί από τον Αύγουστο ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει πλήρως τις κύριες κατοικίες των φτωχών Ελλήνων που χτυπήθηκαν από την κρίση, και το νέο σύστημα θα πλήττει μόνο όσους έχουν χρήματα, αλλά δεν πληρώνουν.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Αθανάσιος Σκορδάς, υποστηρίζει ότι η αγωνία που έχει προκαλέσει στον κόσμο η πρόθεση της κυβέρνησης είναι αδικαιολόγητη. “Κανένας δεν ξεκινά να δημιουργήσει νέα προβλήματα, ούτε είμαστε αναίσθητοι για να μην κατανοήσουμε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος. Αντιθέτως, το μέλημά μας είναι πώς να μην επιτρέψουμε σε τέτοια προβλήματα να υποσκάψουν την κοινωνική συνοχή”, τονίζει.

Από την πλευρά του, ο οικονομικός αναλυτής Λευτέρης Φαρμάκης εκτιμά ότι, αν η τρόικα δεν πιέσει αρκετά την ελληνική κυβέρνηση, το σχέδιο δε θα προχωρήσει τελικά και η αναστολή πλειστηριασμών θα συνεχιστεί, λόγω και του πολιτικού κόστους. “Υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα εδώ, και αν επιμείνουν σε αυτό δε θα είναι εύκολο. Ίσως υπάρχουν κάποια οφέλη για την αγορά ακινήτων και την οικονομία γενικότερα, όμως είναι ξεκάθαρο ότι υπάρχουν συνέπειες στον πραγματικό κόσμο”, σημειώνει.