Πήραν οριστικά πίσω τις 100 δόσεις για τον ΕΝΦΙΑ

Στροφή 180 μοιρών έκανε η κυβέρνηση στο θέμα της ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και την αποπληρωμή τους έως και σε 100 δόσεις, κάτω από τις έντονες πιέσεις της τρόικας.

Η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή την επίμαχη τροπολογία με την νέα τροποποιημένη ρύθμιση για τις 100 δόσεις.

Σύμφωνα με αυτή, στη ρύθμιση των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές περιλαμβάνονται όσες υπάρχουν μέχρι και την 1η Οκτωβρίου, όπως επίσης και η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Σε ότι αφορά τις υπόλοιπες οφειλές αυτές θα μπορούν να ενταχθούν μόνο στις υφισταμένες 12 έως 24 δόσεις.

Η αλλαγή του νόμου έγινε με παρέμβαση των δανειστών. Παρά το γεγονός ότι οι υπηρεσίες της ΓΓΔΕ προχώρησαν εγκαίρως στην έκδοση των εγκυκλίων και στην τεχνική προετοιμασία για την ενεργοποίηση της ρύθμισης του Ν. 4305/2014 για την αποπληρωμή οφειλών σε 100 δόσεις.

ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ εκτίμησαν πως εάν δινόταν η δυνατότητα στους φορολογουμένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να ενταχθούν στη ρύθμιση και να εξοφλήσουν τις οφειλές τους με την ευνοϊκή διευθέτηση των 100 δόσεων, οι φορολογούμενοι δεν θα κατέβαλαν τις υπόλοιπες τέσσερις δόσεις έως το Φεβρουάριο 2015 και θα δημιουργούταν έτσι κενό στα έσοδα και στους στόχους του Προϋπολογισμού (2014) ύψους 1 δισ. ευρώ.

Η εκτίμηση αυτή είναι ωστόσο ατεκμηρίωτη δεδομένου ότι τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ κινούνται πολύ ικανοποιητικά.

Τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού στο 10μηνο 2014 που θα δημοσιοποιήσει σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας θα δείχνουν πως από τον ΕΝΦΙΑ έχουν εισρεύσει μόνον στο δίμηνο Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου 1,170 δισ. ευρώ από τα 2,65 δισ. ευρώ του ετήσιου στόχου.

Αυτό σημαίνει πως η μέση είσπραξη ανήλθε σε 585 εκατ. ευρώ τον μήνα όταν αρχικά υπολογιζόταν κοντά στα 440 εκατ. ευρώ. Και αυτό μάλιστα έγινε παρά τα γνωστά προβλήματα στο πρώτο διάστημα εκκαθάρισης και είσπραξης του φόρου.

Πλέον στο διάστημα Νοεμβρίου - Φεβρουαρίου απομένουν προς είσπραξη 1,48 δισ. ευρώ ή 370 εκατ. ευρώ ανά μήνα (δηλαδή 70 εκατ. ευρώ λιγότερα σε σχέση με την αρχικά υπολογιζόμενη μηναία είσπραξη).

Ωστόσο, ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ υποστήριξαν -και επέβαλαν στην κυβέρνηση - την άποψη πως η ρύθμιση των 100 δόσεων θα οδηγούσε στην είσπραξη μόλις του 30% του ποσού αυτού από τον ΕΝΦΙΑ, δηλαδή περίπου στην είσπραξη 480 εκατ. ευρώ.

Η Κυβέρνηση "αμαχητί" και μη αποδεχόμενη τις εισηγήσεις της ΓΓΔΕ αποδέχτηκε την επιχειρηματολογία της τρόικας και θα καταθέσει άμεσα στη Βουλή τροπολογία με την οποία θα εξαιρεθούν από τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις  οι μη ληξιπρόθεσμες , αλλά βεβαιωμένες οφειλές.

Τρομάζει πιθανή παραίτηση Σαββαΐδου

Την ίδια ώρα στο οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει σημάνει συναγερμός. Ενδεχόμενη παραίτηση της γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κατερίνα Σαββαΐδου, τρομάζει το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ξόργιζε το Eurogroup, το οποίο σημειωτέων αντιμετώπισε με πολύ μεγάλη δυσφορία την παραίτηση του πρώην επικεφαλής της ΓΓΔΕ Χ. Θεοχάρη τον προηγούμενο Ιούνιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του news.gr, η κα Σαββαΐδου απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Ωστόσο η ίδια υπέστη καθολικό "άδειασμα" , αλλά και παρέμβαση στο έργο της από το Μέγαρο Μαξίμου με τη υπόθεση της εξαίρεσης του ΕΝΦΙΑ από τη ρύθμιση των 100 δόσεων.

Η κ. Σαββαΐδου, η οποία πληροφορήθηκε νωρίς χθες το απόγευμα την υπαναχώρηση της κυβέρνησης στο θέμα των δόσεων του ΕΝΦΙΑ, ξεκαθαρίζει μέσω συνεργατών της πως "η ΓΓΔΕ θα εφαρμόζει το νόμο όπως σε κάθε περίπτωση αυτός έχει". Με τον τρόπο αυτό χρεώνει ευσχήμως το φιάσκο στην Κυβέρνηση, η οποία μέσα σε λιγότερο από δύο εβδομάδες έκανε στροφή 180 μοιρών το θέμα του ΕΝΦΙΑ.

Αντιδράσεις σε συγκυβέρνηση και αντιπολίτευση

Στο μεταξύ η στροφή 180 μοιρών της κυβέρνησης στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών έχει ξεσηκώσει ουκ ολίγες αντιδράσεις τόσο στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης όσο και της αντιπολίτευσης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης έστειλε μήνυμα ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει την αλλαγή στο νόμο. Στο στόχαστρο του κ. Κακλαμάνη μπήκε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης.

Ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε ότι ο κ. Χαρδούβελης έχει κάνει πολλά λάθη μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και πως αποτέλεσμα της απαξίωσης της Βουλής είναι το γεγονός ότι η τρόικα απαιτεί την αλλαγή νόμου που μόλις πριν λίγο καιρό ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο.

"Εγώ δεν πρόκειται να ψηφίσω την αλλαγή αυτή είπε ο κ. Κακλαμάνης" και πρόσθεσε ότι η ψήφος του προς την κυβέρνηση είναι ψήφος ανοχής

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση με αφορμή την απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.

"Ξεπερνάει τα όρια της γελοιότητας και της πολιτικής αναξιοπιστίας η απόσυρση της διάταξης για τη ρύθμιση των χρεών προς τις εφορίες, μόλις λίγες ημέρες μετά την ψήφισή της και μόλις λίγες ώρες πριν ανοίξει το σύστημα" αναφέρει σε σχόλιό του ο ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας εκ νέου "εγκλωβισμένη" την κυβέρνηση.

"Η κυβέρνηση συνεχίζει το μνημονιακό της κατήφορο πλέον δεν μπορεί να κρατήσει ούτε τα προσχήματα. Καταργεί διάταξη, η οποία προέβλεπε ρύθμιση και των μη ληξιπρόθεσμων χρεών, της οποίας εδώ και ημέρες διατυμπάνιζε και πολυδιαφήμιζε τη χρησιμότητά της, σχετικά με την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων" προσθέτει η Κουμουνδούρου, τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα, είτε να ανοίξει άμεσα το σύστημα για αιτήσεις σύμφωνα με τις επιταγές της τρόικας αλλά αντίθετα με τις διατάξεις του νομού που η ίδια ψήφισε, είτε να καθυστερήσει τη διαδικασία μέχρι και αν καταφέρει να ξηλώσει τη διάταξη στο Κοινοβούλιο, βάζοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας να αναιρέσουν τον εαυτό τους εντός ολίγων ημερών".

Παράλληλα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν ότι "πέρα από το φιάσκο του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι πλέον θα υποστούν και τις παλινωδίες της συγκυβέρνησης σχετικά με τα χρέη. Άλλη μια μαύρη σελίδα προστέθηκε στο βιβλίο της φορολογικής βαρβαρότητας".