Reuters: Εμπορική συμφωνία με τις ΗΠΑ επιδιώκει η Ε.Ε.

Μπορεί στη συζήτηση της Συνόδου Κορυφής για τα κοινοτικά κονδύλια να υπάρχουν έντονες διαφωνίες, όμως στο θέμα της σύναψης εμπορικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ φαίνεται πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες είναι θετικοί.

Όπως αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο προσχέδιο της ανακοίνωσης της Συνόδου Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση “θα προσφέρει τη στήριξή της σε μία αναλυτική εμπορική συμφωνία” με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

“Όλες μας οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίτευξη συμφωνιών με σημαντικούς εταίρους”, θα ανακοινώσουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, θέτοντας τις ΗΠΑ στην κορυφή μίας μακράς λίστας, με την Ιαπωνία και τον Καναδά να ακολουθούν.

Η ανακοίνωση αυτή των Ευρωπαίων ηγετών εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει προσδοκίες για μία θετική αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στο θέμα, κατά το καθιερωμένο ετήσιο διάγγελμά του προς τον αμερικανικό λαό, όπου παραδοσιακά οι Αμερικανοί πρόεδροι προαναγγέλλουν τις προτεραιότητές τους για τη χρονιά.

Σε κάθε περίπτωση, και παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές φαίνονται να επιθυμούν μία συμφωνία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών δεν αναμένεται να καταλήξουν πριν τα τέλη του 2014.