Μία φράση κόστισε 900 εκατ. ευρώ στην Deutsche Bank!

Το ποσό των 900 εκατ. ευρώ κόστισε στη Deutsche Bank μία φράση του προέδρου της το 2002.

Οι κληρονόμοι του μεγιστάνα του Tύπου Λέο Κιρχ κέρδισαν διακανονισμό με την Deutsche Bank μετά από 12 χρόνια δικαστικής διαμάχης.

Το 2002, ο Ρολφ Μπρόιερ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Bank, σε συνέντευξη στο Bloomberg TV, εξέφρασε αμφιβολίες για τη πιστοληπτική ικανότητα του Λέο Κιρχ. Η φράση έδωσε και τη χαριστική βολή στην αυτοκρατορία Κιρχ που αντιμετώπιζε εκείνη την εποχή σοβαρά οικονομικά προβλήματα.

Δύο μήνες αργότερα το συγκρότημα υπέβαλε αίτηση για να υπαχθεί στο πτωχευτικό δίκαιο. Το χρέος ανέρχονταν στα 6,5 δισ. ευρώ, και η χρεοκοπία ήταν η μεγαλύτερη στη μεταπολεμική ιστορία της Γερμανίας. Δύο μήνες αργότερα χρεοκοπεί και η εταιρεία χόλντινγκ Taurus. Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική. Ακολούθησε δικαστική διαμάχη 12 χρόνων του Κιρχ με την Deutsche Bank και τον Ρολφ Μπρόιερ, τον οποίο κατηγόρησε για παραβίαση του επαγγελματικού απορρήτου. Πριν λίγες μέρες γράφτηκε ο επίλογος: η Τράπεζα ανακοίνωσε ότι συμβιβάστηκε με τους απογόνους του νεκρού στο μεταξύ Λέο Κιρχ. Το τίμημα τσουχτερό: 775 εκατομ. ευρώ συν τους τόκους, συνολικά γύρω στα 900 εκατομ. ευρώ.

"Προκαλεί εντύπωση, ότι η Deutsche Bank ξαφνικά συναίνεσε σε διακανονισμό, τη στιγμή που είχε πατήσει το πόδι με αποτέλεσμα να της κοστίσει εκατομμύρια, υποστηρίζει ο καθηγητής Βόλφγκανγκ Γκέρκε, πρόεδρος του Βαυαρικού Δημοσιονομικού Κέντρου στο Μόναχο, σύμφωνα με τη Deutsche Welle. "Επιπλέον πρέπει να προστεθεί το κόστος από τη δικαστική διαμάχη. Πρόκειται για έναν πολύ ακριβό συμβιβασμό. Κατά βάση ένας διακανονισμός είναι κάτι το θετικό, δημιουργεί ασφάλεια, επιφέρει σχετική ησυχία, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει νωρίτερα".