Το iPhone υπάρχει μόνο επειδή ο Steve Jobs «μισούσε έναν τύπο στη Microsoft»

Το iPhone υπάρχει μόνο επειδή ο Steve Jobs «μισούσε έναν τύπο στη Microsoft»

Την ιστορία της γέννησης του iPhone διηγήθηκε ο πρώην επικεφαλής της Apple iOS Scott Forstall

Αν δεν ήταν ένα συγκεκριμένο στέλεχος της Microsoft, το οποίο ο Steve Jobs φαινομενικά μισούσε με πάθος, η Apple μπορεί να μην δημιουργούσε ποτέ το iPhone ή το iPad.

Την ιστορία της γέννησης του iPhone, διηγήθηκε σε μια συζήτηση στο Μουσείο της Ιστορίας των Υπολογιστών στην Καλιφόρνια, ο πρώην επικεφαλής της Apple iOS Scott Forstall, ο οποίος είχε δηλώσει:

«Το iPhone είχε μία... κυκλική διαδρομή. Εργαζόμασταν ήδη πάνω σε ένα πρόγραμμα για tablet.»

«Άρχισε επειδή ο Steve μισούσε έναν τύπο στη Microsoft. Κάθε φορά που ο Steve είχε μία συνάντηση με αυτόν τον άνθρωπο, γυρνούσε πίσω τσαντισμένος.»

Το ανώνυμο στέλεχος της Microsoft, ο οποίος ήταν προφανώς ο σύζυγος μίας φίλης της συζύγου του Jobs, Laurene Powell Jobs, συνεχώς μιλούσε και υπερηφανευόταν για τα σχέδια της εταιρείας, για ταμπλέτες και γραφίδες, τόσο πολύ έτσι ώστε ο Jobs αποφάσισε να δοκιμάσει κάτι για να τον «νικήσει».

Αφού ενοχλήθηκε για 10η φορά από το στέλεχος της Microsoft κατά τη διάρκεια ενός δείπνου, επειδή έλεγε πως η Microsoft επρόκειτο να αλλάξει τον κόσμο με τα tablet computers με γραφίδα τότε ο Jobs έχασε την υπομονή.

Όπως εξιστορείται στην βιογραφία του, είπε: «Ας τους δείξουμε πως είναι πραγματικά ένα tablet».

Παρότι το iPad έχει το Apple pencil σήμερα, o Jobs μισούσε τις γραφίδες.

Ο Forstall αφηγήθηκε λεπτομερώς την αντίδραση του Jobs, ο οποίος είπε: «Δεν χρειαζόμαστε μια γραφίδα... γεννιόμαστε με 10 τέτοιες».

Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του iPad, η οποία ξεκίνησε ως ένα tablet με οθόνη αφής, κατάλληλο για χρήση με τα δάκτυλα, η Apple διαπίστωσε ότι τα smartphones έχουν γίνει απειλή για την εταιρία της.

Έτσι άρχισαν να γίνονται προσπάθειες ώστε το tablet που έφτιαχναν να μικρύνει και να γίνει το πρωτότυπο iPhone.

Ο Forstall ανέφερε ότι ο Jobs τους ζήτησε να πάρουν το demo που έφτιαχναν με το tablet και το multi-touch και να το συρρικνώσουν, δημιουργώντας κάτι μικρό ώστε να χωράει στην τσέπη μας.

«Πήγαμε πίσω στην ομάδα σχεδιασμού και το κόψαμε», είπε ο Forstall.

«Ο Steve το είδε και είπε να βάλει το tablet σε... αναμονή και να ξεκινήσουμε να φτιάχνουμε ένα τηλέφωνο. Και αυτό είναι που κάναμε.»

Το αρχικό iPhone δεν είχε την καλύτερη υποδοχή από τους κριτικούς, όταν παρουσιάστηκε το 2007.

Ο Forstall, δήλωσε: «Είχε συγκριθεί με άλλα smartphones της εποχής, BlackBerry κλπ».

Οι αρχικές πωλήσεις ήταν καλές, αλλά όχι εξαιρετικές.

Τα πρώτα iPhone

Η πρώτη γενιά του iPhone είχε τιμή μέχρι και 599 δολάρια, ζύγιζε 136 γραμμάρια και είχε πρωτοποριακά χαρακτηριστικά για την εποχή: επεξεργαστή 400MHz, 128 MB μνήμης, κάμερα 2 megapixel, οθόνη 3,5 ιντσών με ανάλυση 320 x 480 και μέχρι 16 gigabyte αποθηκευτικό χώρο.

To 2008

Λάνσαρε το iPhone 3G, διάδοχο του πρώτου μοντέλου που διατήρησε αρκετά από τα χαρακτηριστικά του αλλά αντί για αλουμινένιο πλαίσιο είχε προαιρετικά ένα μαυρόασπρο πλαστικό πίσω κάλυμμα. Η εταιρεία αναβάθμισε και το λογισμικό στο iOS 2.0 και εισήγαγε το App Store, ένα πρόγραμμα που προσφέρει πλέον άνω των 900.000 εφαρμογών.

Το 2009

To iPhone 3GS είχε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς: ταχύτερο επεξεργαστή στα 600 MHz, διπλή μνήμη, καλύτερη λειτουργία 3G, μεγαλύτερη διάρκεια μπαταρίας και κάμερα 3,2 megapixel. Αυτές οι αναβαθμίσεις έκαναν το iPhone δυο φορές ισχυρότερο από τα παλαιότερα μοντέλα.

Το 2010

Με το iPhone 4 έμεινε πίσω το παλαιότερο πλαίσιο από πλαστικό και χρησιμοποιήθηκε ένα νέο πλαίσιο από ανοξείδωτο ατσάλι.

Το 2011

Η φωνητική βοηθός Siri ήταν νέο χαρακτηριστικό, διασκεδάζοντας του χρήστες με την έξυπνη ετοιμολογία της.

Το 2012

Το iPhone 5 είχε μεγαλύτερη οθόνη 4 ιντσών και το πλαίσιό της ήταν από αλουμίνιο και γυαλί, με αποτέλεσμα ένα κομψό μοντέλο που ήταν 18% πιο λεπτό και 20% ελαφρύτερο από το προηγούμενο. Είχε νέο επεξεργαστή Α6, 1GB RAM, μια βελτιωμένη εμπρόσθια κάμερα 1,3 megapixel και μια τροποποιημένη κάμερα 8 megapixel, προσφέροντας διπλάσιες επιδόσεις.