Έδωσε το ΟΚ για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ ο ESM

Έδωσε το ΟΚ για την υποδόση των 800 εκατ. ευρώ ο ESM

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των θεσμών για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου

Την εκταμίευση της υποδόσης των 800 εκατ. για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενέκρινε σήμερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Η αποδέσμευση των κεφαλαίων έρχεται σε συνέχεια της θετικής αποτίμησης των θεσμών για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Πρόκειται για το υπόλοιπο ποσό της τρίτης δόσης του προγράμματος του ESM που εγκρίθηκε στις 7 Ιουλίου 2017, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ESM, το εν λόγω ποσό θα εκταμιευθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Την ικανοποίησή του για την εκκαθάριση μεγάλου μέρους ληξιπρόθεσμων οφειλών εξέφρασε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ. Σε δήλωσή του ο Κ. Ρέγκλινγκ υπογραμμίζει πως η Ελλάδα υπερέβη το στόχο που είχε τεθεί στο πρόγραμμα κάτι που «θα έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία της χώρας». «Ελπίζω να συνεχιστεί η καλή συνεργασία μας με την ελληνική κυβέρνηση, ώστε η τρίτη αξιολόγηση του προγράμματος να ολοκληρωθεί εγκαίρως», κατέληξε ο επικεφαλής του ESM.

Συμπεριλαμβανομένης της εκταμίευσης που εγκρίθηκε σήμερα, η Ελλάδα έχει λάβει από τον ESM βοήθεια ύψους 40,2 δισ. ευρώ, από τα 86 δισ. ευρώ που προβλέπονται στο τρέχον πρόγραμμα και 182 δισ. συνολικά από τον ESM και τον EFSF. Όπως επισημαίνει ο ESM στην ανακοίνωσή του, «το τρέχον πρόγραμμα για την Ελλάδα προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί τον Αύγουστο του 2018».

Την απόφαση του ΔΣ του ESM χαιρέτισε μέσω Twitter και ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, σημειώνοντας ότι «εκπληρώθηκαν οι αμοιβαίες δεσμεύσεις». Επίσης, πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει «να εργαστούμε για την ολοκλήρωση του προγράμματος το καλοκαίρι του 2018».

Η πορεία ολοκλήρωσης της τρίτης αξιολόγησης αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του EuroWorking Group. Όπως διαπίστωσαν πηγές της ευρωζώνης που μίλησαν στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος», ωστόσο «παραμένουν κάποιες προκλήσεις».

Η εισήγηση των θεσμών

Σύμφωνα με την εισήγηση των θεσμών προς το EuroWorking Group, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στους εκπροσώπους των δανειστών δείχνουν ότι με την πρόοδο που έχει γίνει στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου επετεύχθη ο στόχος που είχε τεθεί, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές να έχουν περιοριστεί από τα τέλη Απριλίου έως τα τέλη Σεπτεμβρίου κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ή κατά 191% του ποσού της προηγούμενης εκταμίευσης, ξεπερνώντας τον στόχο που ήταν στο 150%.

Όπως σημειώνεται στο έγγραφο των θεσμών, για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών αξιοποιήθηκαν τόσο πόροι του ελληνικού προγράμματος, όσο και πόροι του ελληνικού Δημοσίου. Από τα 800 εκατομμύρια ευρώ που είχαν δοθεί στην Ελλάδα για τον σκοπό αυτό, τα μισά περίπου δεν έχουν αξιοποιηθεί, κάτι που αναμένεται να γίνει εντός του Οκτωβρίου, ώστε το ποσό αυτό να εξαντληθεί πλήρως. Από πόρους του Δημοσίου εκταμιεύθηκαν 5,6 δισ. ευρώ μεταξύ Απριλίου και Σεπτεμβρίου, εκ των οποίων τα 4,8 δισ. ευρώ πήγαν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν στο διάστημα αυτό και άλλα 800 εκατ. ευρώ για παλαιότερες οφειλές.
Η μεγαλύτερη μείωση του όγκου των ληξιπρόθεσμων οφειλών καταγράφηκε τον Σεπτέμβριο, όταν αποπληρώθηκαν οφειλές ύψους 1,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 1,3 δισ. ευρώ αφορούσαν σε επιστροφές φόρων. Για την εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων δόθηκαν ακόμα 400 εκατ. ευρώ και για άλλες χρήσεις 200 εκατ. ευρώ.

Με βάση αυτά τα δεδομένα, οι θεσμοί συμπεραίνουν ότι η πρόοδος της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών είναι ικανοποιητική, ωστόσο καλούν τις αρμόδιες αρχές να θέσουν ως προτεραιότητα την περαιτέρω αποπληρωμή τους, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για μηδενισμό των οφειλών στο τέλος του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018. Παράλληλα, προειδοποιούν ότι οι δομικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας εγείρουν ανησυχίες για ενδεχόμενη νέα συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σχετικά Tags
ESM