Δεν αποφασίζουν οι Ευρωπαίοι, κατρακυλά το ευρώ

Πτώση κατά 0,4% για το νόμισμα του ευρώ σημειώνεται από τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα πωλείται πλέον στα 1,2759 δολάρια, με πολλαπλάσιες δηλαδή απώλειες από τη σταθεροποίηση της τιμής του το απόγευμα της Τρίτης, λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup, όταν είχε φτάσει στα 1,28295 δολάρια.

"Υπάρχουν εκτεταμένες πωλήσεις ευρώ, διότι οι αγορές πίστευαν ότι οι υπουργοί θα συμφωνούσαν σε βοήθεια προς την Ελλάδα στο Eurogroup", τόνισε ο εκτελεστικός διευθυντής συναλλάγματος της Credit Agricole στο Τόκιο. "Αντί γι' αυτό, είδαμε ότι οι αποφάσεις αναβλήθηκαν, πολλαπλασιάζοντας τις δυσκολίες της δημιουργίας κλίματος συναίνεσης σχετικά με την κρίση χρέους. Ωστόσο, δεν ήταν η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό σε μια σύσκεψη και πρόκειται για μια τυπική πολιτική διαδικασία. Συνεπώς, πιστεύω ότι τελικά θα καταλήξουμε σε συμφωνία", συμπλήρωσε ο Σάιτο.

Με το άνοιγμα των ασιατικών αγορών, οι απώλειες του ευρώ διευρύνθηκαν, όσο δε λαμβανόταν οριστική απόφαση, κάτι που τελικά δε συνέβη ούτως ή άλλως. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα είχε σημειώσει υψηλό δύο εβδομάδων το πρωί της Τρίτης έναντι του δολαρίου, όμως το κλίμα προεξοφλεί περαιτέρω υποχώρησή του έναντι του αμερικανικού νομίσματος.