Πώς να βρείτε δουλειά όταν δεν έχετε εργασιακή εμπειρία

Πόσες φορές έχει τύχει σε κάποιον κοντινό σας άνθρωπο ή γνωστό σας να προσπαθεί να βρει δουλειά και να μην τα καταφέρνει; Όχι γιατί δεν έχει τα εφόδια ή τις ικανότητες, αλλά επειδή είναι νέος και άπειρος. Οι περισσότεροι εργοδότες – εταιρείες δίνουν προτεραιότητα σε άτομα με εμπειρία, ιδιαίτερα σήμερα που η ύφεση καλά κρατεί.

Κανείς άλλωστε δεν έχει το χρόνο και την πολυτέλεια να εκπαιδεύει και να μπαίνει στη διαδικασία πειραματισμού. Αυτό δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατον να βρει κάποιος δουλειά, αλλά χρειάζεται την κατάλληλη προτετοιμασία και υπομονή.

Είναι πολύ σημαντικό για κάποιον που αναζητά εργασία να προβάλλει τις ικανότητές και τις δεξιότητες, οι οποίες θα φανούν χρήσιμες και ενδιαφέρουσες στον μελλοντικό του εργοδότη.

Πάντα έχει τη δική της σημασία και η σύσταση από κάποιο άτομο που έχει κύρος και σέβεται ο εργοδότης υποψήφιος εργοδότης. Ένα τέτοιο πρόσωπο θα μπορούσε να είναι ένας καθηγητής Πανεπιστημίου ο πρόεδρος μίας εθελοντικής οργάνωσης ή ενός οργανισμού, στον οποίο έχει προσφέρει τις υπηρεσίες του κάποιος, στη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων.

Όποιος ξέρει να πουλάει τον εαυτό του, πλασάροντάς τον σωστά στη διάρκεια της συνέντευξης σε συνδυασμό με αυτοπεποίθηση, μπορεί να πείσει τον διευθυντή προσωπικού ότι οι ικανότητες του ταιριάζουν με τους στόχους και τις ανάγκες της επιχείρησης.

Γιατί, είναι πολύ πιο εύκολο για τις επιχειρήσεις να εκπαιδεύσουν τους υπαλλήλους τους σε τεχνικές δεξιότητες σε σχέση με βασικές ικανότητες, όπως η ηγεσία, η αναλυτική σκέψη, τα κίνητρα, η φιλοδοξία και η επίλυση προβλημάτων.

Σημαντικό είναι να πείσει κανείς τον εργοδότη για το ενδιαφέρον του για τον κλάδο και τη θέση και φυσικά ότι είναι ο καταλληλότερος γι' αυτήν.

Οι τρόποι για να πετύχει κανείς κάτι τέτοιο είναι:

-Να δικτυωθεί στα social media με τους σωστούς ανθρώπους

-Να ενημερωθεί καλά για τον συγκεκριμένο κλάδο, μελετώντας τα πλεονεκτήματα, τις προοπτικές, τις απαιτήσεις αλλά και τα μειονεκτήματα που σίγουρα υπάρχουν.

-Να ερευνήσει μια εταιρεία πριν από τη συνέντευξη

-Να συμμετέχει σε επαγγελματικά συνέδρια

Πολλοί προτιμούν την αμισθί εργασία στον χώρο που τους ενδιαφέρει να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά ή την απασχόληση σε περιστασιακές εργασίες με αμοιβή, προκειμένου να αποκτήσουν εργασιακή εμπειρία και προϋπηρεσία.

-Το χειρότερο που μπορεί να κάνει ένας νέος υποψήφιος είναι να ισχυριστεί ότι έχει εργασιακή εμπειρία σε αντικείμενο, το οποίο δεν κατέχει. Είναι βέβαιο ότι το...αθώο αυτό ψέμα θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα με όχι τόσο ευχάριστα αποτελέσματα.