Επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο της Ζωής Κωνσταντοπούλου

Με μια συμβολική, αλλά και ουσιαστική κίνηση, η πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων , Ζωή Κωνσταντοπούλου, άρχισε την επίσημη επίσκεψη της στην Κύπρο. Η κ. Κωνσταντοπούλου μετέβη , συνοδευόμενη από αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, στους τάφους των μαρτύρων υπέρ της φιλίας και συνεργασίας Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, Κώστα Μισιαούλη και Ντερβίς Καβάζογλου, και κατέθεσε στεφάνια.

Μισιαούλης και Καβάζογλου ήταν μέλη του ΑΚΕΛ και δολοφονήθηκαν στις 11 του Απρίλη 1965 από ένοπλους της ακραίας τουρκοκυπριακής οργάνωσης ΤΜΤ, έπειτα από ενέδρα, ενώ μετέβαιναν οδικώς στη Λάρνακα προκειμένου να συμμετάσχουν σε πολιτική συγκέντρωση.

Η κ. Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι η τιμή στους Μισιαούλη – Καβάζογλου «είναι χρέος στην ιστορία».

Ο αγώνας τους, είπε, είναι επίκαιρος και σήμερα για την ειρηνική συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και για λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου. Ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ, βουλευτής Γιώργος Λουκαίδης επεσήμανε ότι είναι η πρώτη φορά , που Έλληνας επίσημος τιμά τους Μισιαούλη και Καβάζογλου.

Αύριο το πρωί η κ. Κωνσταντοπούλου θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, τον ομόλογό της, πρόεδρο της Βουλής Γιαννάκη Ομήρου, και αρχηγούς πολιτικών κομμάτων.