Κυπριακό: Ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών θα έχει “προσωπική εμπλοκή”

"Συγκρατημένη αισιοδοξία" για το Κυπριακό εξέφρασε Αμερικανός αξιωματούχος, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, μετά τη χθεσινοβραδινή συνάντηση στη Νέα Υόρκη του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο περιθώριο της 69ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, όταν ρωτήθηκε για τη συνάντηση, ανέφερε ότι ο κ. Κέρι θα έχει "προσωπική εμπλοκή" στο Κυπριακό και ότι θα αναμένει τα αποτελέσματα των συνομιλιών και των επαφών του νέου ειδικού συμβούλου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ 'Αιντε, στο νησί και "αν μια επίσκεψη μπορεί να είναι χρήσιμη", όπως είπε. Επίσης, ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ όπου μπορούν να βοηθήσουν, θα το πράξουν για να ωθήσουν τα πράγματα προς τα εμπρός". 

Στη συνέχεια, ο Αμερικανός αξιωματούχος επανέλαβε το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών για λύση του Κυπριακού, υπογράμμισε τη στήριξη που προσφέρουν στις συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και στο έργο που ανέλαβε ο νέος ειδικός σύμβουλος του γγ του διεθνούς Οργανισμού, επισημαίνοντας ότι η συνάντηση του κ. Κέρι με τον πρόεδρο της Κύπρου ήταν "εποικοδομητική" και ότι "είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι πως οι πρώτοι γύροι διαπραγματεύσεων, από το διορισμό του νέου διαπραγματευτή των Ηνωμένων Εθνών εμφανίζουν την υπόσχεση πως οι πλευρές επιδεικνύουν πολλή σοβαρή πρόθεση στον τρόπο που εμπλέκονται. Και αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε την αρχή πραγματικών διαπραγματεύσεων" όπως είπε. 

Ο αξιωματούχος υπογράμμισε ότι "αυτό ήταν ξεκάθαρο" και στη συνάντηση Κέρι-Αναστασιάδη και ότι "η Ελληνοκυπριακή πλευρά είναι δεσμευμένη στο να εργαστεί με τον νέο διαπραγματευτή". Επιπλέον, τόνισε ότι "ο κ. Κέρι, κατά την επίσκεψή του στην 'Αγκυρα, αισθάνθηκε ότι η Τουρκία, που είναι ως γνωστόν παίκτης-κλειδί, υποστηρίζει την προσπάθεια και θέλουν (οι Τούρκοι) να δουν το θέμα να επιλύεται. Θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε αργότερα, μέσα στην εβδομάδα, τους Τουρκοκύπριους και να εμπλακούμε. Γενικά πάντως, είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι, πως έχουμε καινούργια ζωή στη διαδικασία και επιθυμούμε να είμαστε υποστηρικτικοί". 

Για την πιθανή επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Κύπρο, δήλωσε ότι "δεν έχουμε συγκεκριμενοποιήσει τα σχέδιά μας. Ο κ. 'Αιντε έκανε δύο επισκέψεις στο νησί και τώρα θα επιταχύνει την προσπάθεια να συνεχιστούν οι συνομιλίες με τις πλευρές όλο τον Οκτώβριο. Θα δούμε πότε θα επέλθει η στιγμή, όταν αυτός και οι πλευρές πιστεύουν ότι μία επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών θα μπορούσε να είναι υποβοηθητική".

Τέλος, ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε ότι στη συνάντηση Κέρι-Αναστασιάδη συζητήθηκε και το θέμα της Ουκρανίας, λέγοντας ότι "η Κύπρος ήταν βράχος εντός της ΕΕ στη συνέχιση της υποστήριξης του κόστους που έπρεπε να επιβάλουμε να πληρώσει η Ρωσία και ειδικά των κυρώσεων. Και πληρώνει (η Κύπρος) οικονομικό τίμημα. Ο υπουργός Εξωτερικών ευχαρίστησε την Κύπρο για την αλληλεγγύη της".