Κύπρος: Πολεμικά και ερευνητικά τουρκικά πλοία στην ΑΟΖ

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνές του δυτικά της Κύπρου, εντός της κυπριακής ΑΟΖ, συνοδευόμενο από δύο πλοία και ένα πολεμικό σκάφος. Δεύτερο πολεμικό σκάφος βρίσκεται νοτιότερα.

Όπως αναφέρει ο "Φιλελεύθερος", είναι σαφές πως - παρά τις υποσχέσεις, που είχαν δοθεί στη Λευκωσία από τους Αμερικανούς και τις προειδοποιήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας - οι Τούρκοι συνεχίζουν με την εφαρμογή των σχεδιασμών τους, προβαίνοντας σε παραβιάσεις.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» βρισκόταν χθες 55 ναυτικά μίλια από τη χερσόνησο του Ακάμα και εκινείτο παράλληλα πραγματοποιώντας σεισμικές έρευνες. Γύρω από το πλοίο, υπήρχαν τα δύο συνοδευτικά, ενώ ήταν υπό την προστασία τουρκικού πολεμικού πλοίου, το οποίο βρισκόταν σε μικρή απόσταση.

Πρόκειται για περιοχή, την οποία αμφισβητεί η Τουρκία, υποστηρίζοντας πως δεν ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. 

Διαβάστε ακόμα: Η Κύπρος καταγγέλλει την Τουρκία στον ΟΗΕ για "παράνομες δραστηριότητες" στην κυπριακή ΑΟΖ

Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, σε συνέντευξή του, που δημοσιεύθηκε την περασμένη Κυριακή στην Καθημερινή, είχε πει πως - εάν υπάρξουν παραβιάσεις - θα αποχωρήσει από τις συνομιλίες.