Μακελειό με τουλάχιστον 12 νεκρούς σε ναυτική βάση στη Ουάσιγκτον

Συναγερμός έχει σημάνει στην περιοχή Navy Yard στην Ουάσιγκτον, καθώς νωρίς το απόγευμα άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε κτίριο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού, σκορπώντας τον τρόμο και τον θάνατο, σχεδόν 5 χλμ από τον Λευκό Οίκο.

Οι νεκροί πλέον ανέρχονται σε 12 (από 4 που είχε ανακοινωθεί επισήμως) καθώς πολλοί από τους 8 τραυματίες (πολίτες και αστυνομικοί) είχαν τραυματιστεί πολύ σοβαρά και νοσηλεύονταν σε κρισιμότατη κατάσταση.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας, οι δράστες είναι τρεις και όχι ένας, όπως πιστευόταν αρχικά. Ο ένας σκοτώθηκε κατα τη διάρκεια καταδίωξής του, ενώ οι άλλοι δύο κυκλοφορούν οπλισμένοι μέσα στις εγκαταστάσεις της Βάσης. 

Πρόκειται για δύο άνδρες, έναν λευκό και έναν έγχρωμο, που και οι δύο φοράνε στρατιωτική στολή παραλλαγής. Ωστόσο, η αστυνομία δεν πιστεύει ότι πρόκειται για υπαλλήλους ή αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το ABC και το Reuters, ο νεκρός δράστης είναι πιθανότατα ένας 50χρονος εργαζόμενος του Ναυτικού,  του οποίου το "καθεστώς απασχόλησης άλλαξε πρόσφατα".

 

Η επιχείρηση των ειδικών δυνάμεων για τον εντοπισμό των δραστών βρίσκεται σε εξέλιξη ενώ η περιοχή έχει αποκλειστεί συγκοινωνιακά. Επιπλέον, υπάρχει  αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, με στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού στους δρόμους.

Η περιοχή θυμίζει τις σκηνές της Βοστόνης, όταν η αστυνομία είχε αποκλείσει επί μία ημέρα ένα προάστιο της πόλης , κυνηγώντας τα δύο αδέρφια Τσαρνάεφ που χτύπησαν στον Μαραθώνιο της πόλης με διπλή βομβιστική επίθεση, σκοτώνοντας 3 ανθρώπους και τραυματίζοντας τότε εκατοντάδες.

Πλέον, καθώς ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ραγδαία και δραματικά, πολ΄λοί κάνουν λόγο για το πιο πολύκρο επεισόδιο στην Ουάσινγκτον από  την πτήση 90 της Air Florida το 1983.  Στις 13 Ιανουαρίου  το αεροσκάφος απογειώθηκε από το αεροδρόμιο της Ουάσινγκτον και λίγο μετά συνετρίβει σε μια γέφυρα στον ποταμό Potomac, σκοτώνοντας 74 επιβαίνοντες.

 

Tο Πολεμικό Ναυτικό ζήτησε από τους σχεδόν 3000 εργαζόμενους - πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό της Βάσης- να αναζητήσουν "καταφύγιο σε ειδικά σημεία στην περιοχή"- καθώς οι δύο ένοπλοι θεωρούνται επικίνδυνοι.

Λίγο πριν ξεκινήσει την ομιλία του για την οικονομία, ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη σημερινή  επίθεση ως πράξη "δειλίας" και υποσχέθηκε δικαιοσύνη στους συγγενείς των θυμάτων.

"Βρισκόμαστε μπροστά σε άλλο ένα περιστατικό μαζικών πυροβολισμών" είπε ο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος χαρακτήρισε τους εργαζόμενους στην  Navy Yard " πατριώτες, οι οποίοι αντιμετώπισαν κινδύνους στο εξωτερικό, αλλά δεν περίμεναν τέτοια βία στο ίδιο τους το σπίτι".