Αλαλούμ από το ξαφνικό μπλόκο του Τραμπ στους μουσουλμάνους

Ακόμα και μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ με "πράσινη κάρτα" δεν μπορούν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες

Σύγχυση, εκνευρισμό και πανικό προκάλεσε η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε υπηκόους επτά αραβικών χωρών, με αποτέλεσμα σε πολλούς ταξιδιώτες με πτήσεις με προορισμό πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών να μην επιτραπεί τελικά η είσοδος.

Σύμφωνα με το διάταγμα που υπέγραψε ο Ντόναλντ Τραμπ, όλοι οι μουσουλμάνοι, ακόμη και τουρίστες, “κλειδώνονται” έξω από τις ΗΠΑ, τουλάχιστον για ένα ορισμένο διάστημα, με στόχο να προληφθεί η είσοδος ξένων «ριζοσπαστών ισλαμιστών τρομοκρατών» στη χώρα στις ΗΠΑ.

«Θέτω σε εφαρμογή νέα μέτρα ελέγχου για να μείνουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής οι ριζοσπάστες ισλαμιστές τρομοκράτες. Δεν τους θέλουμε εδώ», ήταν η δήλωση του Τραμπ μόλις έβαλε την υπογραφή στο αμφιλεγόμενο διάταγμα. «Θέλουμε να υποδεχόμαστε στη χώρα μας μόνον όσους θα την υποστηρίξουν και αγαπούν βαθιά τον λαό μας», πρόσθεσε.

Με το διάταγμα αυτό “παγώνει” για τουλάχιστον 3 μήνες η εισδοχή στις ΗΠΑ οποιουδήποτε πολίτη επτά μουσουλμανικών χωρών: του Ιράκ, του Ιράν, της Λιβύης, της Σομαλίας, του Σουδάν, της Συρίας και της Υεμένης. Το πάγωμα αφορά ακόμη και απλούς επισκέπτες.

Αλαλούμ και σφοδρές αντιδράσεις

Φυσικά, δε συμφωνούν όλοι με το... όραμα του Ντόναλντ Τραμπ. “Είναι μία ηλίθια, τραγική απόφαση που θα πλήξει τους Αμερικανούς πολίτες περισσότερο από εμάς ή οποιονδήποτε άλλο, γιατί δείχνει ότι αυτός ο πρόεδρος δεν μπορεί να διαχειριστεί τους ανθρώπους, την πολιτική ή τις διεθνείς σχέσεις”, δήλωσε στο Reuters ο Νατζίντ Χαϊντάρι, που εργάζεται σε πετρελαϊκή εταιρεία στην πρωτεύουσα της Υεμένης, Σαναά, και έχει και αμερικανική υπηκοότητα.

Στο Κάιρο, δεν επετράπη η είσοδος σε πέντε Ιρακινούς και έναν άνδρα από την Υεμένη σε πτώση της EgyptAir με προορισμό τη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με πηγές του Reuters. Οι εν λόγω επιβάτες, που επρόκειτο να αλλάξουν πτήση για να μεταβούν στη Νέα Υόρκη, επανακατευθύνθηκαν σε πτήσεις με προορισμό τις πατρίδες τους, παρά το γεγονός ότι είχαν βίζες σε ισχύ.

Αξιοσημείωτο είναι μάλιστα ότι από την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ δεν εξαιρούνται ούτε οι κάτοχοι πράσινης κάρτας, η οποία τους καθιστά μόνιμους κατοίκους των Ηνωμένων Πολιτειών!

Δικηγόροι από πολλές μεταναστευτικές οργανώσεις κατέθεσαν μήνυση σε αμερικανικό δικαστήριο εκ μέρους δύο Ιρακινών πολιτών που συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης με βάση το διάταγμα Τραμπ. 

Σύμφωνα με τη μήνυση, οι δύο Ιρακινοί είναι κάτοχοι βίζας που τους επιτρέπει τη νόμιμη είσοδο στις ΗΠΑ, από τη στιγμή που η βίζα από μόνη της επιβεβαιώνει ότι ο κάτοχός της δεν συνιστά κίνδυνο για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ένας από τους δύο είχε εργασθεί για αμερικανικές εταιρείες και για το αμερικανικό προξενείο στο Ερμπίλ ως διερμηνέας. Ο άλλος επρόκειτο να συναντηθεί με τις σύζυγο και τα παιδιά του που είχαν φθάσει νομίμως στις Ηνωμένες Πολιτείες με το καθεστώς του πρόσφυγα, αφού η οικογένεια «είχε συνδεθεί με τον αμερικανικό στρατό» στο Ιράκ.

Οι οργανώσεις ζητούν την απελευθέρωσή τους και την άσκηση του δικαιώματός τους να καταθέσουν αίτηση ασύλου στις ΗΠΑ για να αποφύγουν την επιστροφή τους στο Ιράκ, όπου υπάρχουν φόβοι για την ασφάλειά τους.

Οι οργανώσεις επισημαίνουν ότι η κράτησή τους με βάση το διάταγμα Τραμπ και μόνο παραβιάζει την 5η τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που προστατεύει τους πολίτες έναντι των καταχρήσεων της εκτελεστικής εξουσίας και εγγυάται τη δικαιική ασφάλεια κάθε ατόμου.

Όπως έγινε γνωστό λίγες ώρες αργότερα, ο ένας από τους Ιρακινούς πρόσφυγες, ο Χαμίντ Χαλίντ Νταρουίς, έγινε δεκτός στο αμερικανικό έδαφος χωρίς εξήγηση, όπως ανακοίνωσε ο συνήγορός του Μαρκ Ντος. «Είμαστε ευγνώμονες για την απελευθέρωση του κ. Νταρουίς», δήλωσε ο δικηγόρος του προσθέτοντας ότι έντεκα ακόμη άνθρωποι κρατούνται στο αεροδρόμιο της Νέας Υόρκης.

Σύμφωνα με οργανώσεις υπεράσπισης των δικαιωμάτων των μεταναστών, τουλάχιστον μία οικογένεια προσφύγων κρατείται στο διεθνές αεροδρόμιο του Σαν Φρανσίσκο, αλλά δεν είναι γνωστό πόσοι άνθρωποι βρίσκονται στην ίδια κατάσταση στα υπόλοιπα αεροδρόμια της αμερικανικής επικράτειας.

Άγνωστο είναι επίσης πόσοι επιβάτες εμποδίσθηκαν να επιβιβασθούν σε αεροπλάνα διάφορων αεροπορικών εταιρειών που είχαν ως προορισμό τις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσοι μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ, κάτοχοι πράσινης κάρτας, που έλειπαν στο εξωτερικό βρίσκονται τώρα σε αδυναμία να επιστρέψουν.

Η ειδική σε θέματα μετανάστευσης δικηγόρος Μάνα Γεγκάνι, με έδρα το Χιούστον, δήλωσε στο Reuters ότι η ίδια και άλλοι δικηγόροι κατέγραφαν καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας καταγγελίες από ταξιδιώτες με φοιτητική και εργατική βίζα που δεν τους επετράπη η είσοδος στις ΗΠΑ και διετάχθησαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους με άλλες πτήσεις.

“Είναι άνθρωποι που έρχονται νόμιμα. Έχουν δουλειές εδώ και έχουν οχήματα εδώ”, δήλωσε η Γεγκάνι. “Απλά επειδή ο Τραμπ υπέγραψε κάτι στις 6 το απόγευμα χθες, τα πάντα παγώνουν ξαφνικά. Είναι τρομακτικό”.

“Ποτέ δε σκέφτηκα ότι κάτι τέτοιο θα συνέβαινε στην Αμερική”, δήλωσε ο 33χρονος Μοχάμαντ Χοσεΐν Ζίγια, που ζει στις ΗΠΑ από το 2011, όταν αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Ιράν λόγω των πολιτικών του δραστηριοτήτων.

Ο Ζίγια, που ζει στη Βιρτζίνια, έχει πράσινη κάρτα και σκόπευε να ταξιδέψει στο Ντουμπάι την ερχόμενη εβδομάδα για να δει τον ηλικιωμένο πατέρα του. “Δεν μπορώ να επιστρέψω στο Ιράν, και πιθανόν να μην μπορέσω να επιστρέψω εδώ, σε ένα μέρος που είναι σαν τη δεύτερη χώρα μου”, είπε.

Ο 36χρονος Σαλέχ Ταγκβαεϊάν, που εργάζεται ως καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμα, εξέφρασε την ανησυχία του για το αν θα μπορέσει η σύζυγός του να επιστρέψει από το Ιράν, όπου βρίσκεται για επίσκεψη. “Στο Ιράν δεν τους επιτρέπουν να μπουν στο αεροπλάνο”, δήλωσε.

Με αντίμετρα απαντά το Ιράν

Το Ιράν αποφάσισε να απαντήσει με μέτρα αμοιβαιότητας μετά την επίμαχη απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ. «Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν...σεβόμενη τον αμερικανικό λαό, όμως για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών της, αποφάσισε να εφαρμόσει μέτρα αμοιβαιότητας μετά την προσβλητική απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών που αφορά του ιρανούς πολίτες και για όσο διάστημα αυτό το μέτρο δεν αίρεται», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την ιρανική τηλεόραση.