Ρήγκαν σε Θάτσερ: Συγνώμη για την εισβολή στη Γρενάδα

Τη «συγγνώμη» του Ρόναλντ Ρίγκαν προς την Μάργκαρετ Θάτσερ μετά την εισβολή στη Γρενάδα, τον Οκτώβριο του 1983,  αποκαλύπτει ηχογραφημένη συνομιλία, η οποία δίνεται για πρώτη φορά στη δημοσιότητα.

Αν και το νησί της Καραϊβικής ήταν  μέλος της Κοινοπολιτείας, ο Αμερικανός πρόεδρος εισέβαλε σε αυτό για να καταπνίξει πραξικόπημα κατά της κυβέρνησης, χωρίς όμως να ενημερώσει την πιο στενή του σύμμαχο, με την οποία μάλιστα είχε τηλεφωνική επικοινωνία μόλις την προηγούμενη ημέρα της εισβολής. 

«Λυπούμαστε πολύ για τη δύσκολη θέση στην οποία σε φέραμε» ακούγεται να λέει ο Ρήγκαν στην βρετανή ομόλογό του κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος, το οποίο έγινε μια ημέρα μετά την εισβολή. «Αν ήμουν εκεί Μάργκαρετ, θα πετούσα το καπέλο μου πριν μπω στο γραφείο σου», συνεχίζει ο αμερικανός πρόεδρος. Σύμφωνα με το ΒΒC, αναφέρεται σε πρακτική της εποχής του εμφυλίου πολέμου κατά την οποία ένας επισκέπτης συνήθιζε να πετάει το καπέλο του πριν μπει σε ένα δωμάτιο - αν ήταν μη ευπρόσδεκτος ο οικοδεσπότης θα το πετούσε ξανά ή και θα το πυροβολούσε, όπως εξηγεί το BBC.

«Δεν υπάρχει λόγος γι' αυτό» ακούγεται να λέει η βρετανή πρωθυπουργός.

Στο ηχητικό ντοκουμέντο ο Ρήγκαν εξηγεί στην Θάτσερ ότι τον ξύπνησαν στις 3 τα ξημερώματα - ενώ υποτίθεται ότι έκανε διακοπές για γκολφ - και έκανε σύσκεψη με τις πιτζάμες μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος βρισκόταν μαζί του.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι είχαν στη διάθεσή τους μερικές ώρες μόνο, για να κινητοποιήσουν τα στρατεύματα και ότι δεν μπόρεσε να το συζητήσει νωρίτερα μαζί της για λόγους ασφαλείας. «Η επιχείρηση στη Γρενάδα είναι σε εξέλιξη τώρα και ας ελπίσουμε ότι θα είναι επιτυχής. Πρέπει να γίνει ακόμη αρκετή δουλειά Ρον», του απάντησε η Θάτσερ μεταξύ άλλων.

Η συζήτησή τους συνεχίστηκε μέχρι το σημείο στο οποίο η Θάτσερ του είπε ότι έπρεπε να ολοκληρώσουν τη συνομιλία τους, γιατί έπρεπε να επιστρέψει στη Βουλή των Λόρδων για ένα «ζόρικο» θέμα. «Εντάξει, φα' τους ζωντανούς», της απάντησε εκείνος.