Πολλές χιλιάδες στη μουσουλμανική κηδεία του Μοχάμεντ Άλι

Το τελευταίο αντίο στον θρυλικό πυγμάχο θα δοθεί την Παρασκευή, σε μια διαθρησκευτική τελετή

Χιλιάδες άνθρωποι, φίλοι, συγγενείς, φίλαθλοι και απλοί θαυμαστές του Μοχάμεντ Άλι παρέστησαν σήμερα στη μουσουλμανική τελετή που οργανώθηκε στη μνήμη του μεγάλου πυγμάχου.

Την τελετή παρακολούθησαν 14.000 άνθρωποι κάθε φυλής και δόγματος και προσευχήθηκαν πάνω από τη σορό του ανθρώπου που αγωνίστηκε, μέσα στα ρινγκ για τη νίκη και έξω από αυτά για την ειρήνη.

Στην ουρά για ώρες για ένα εισιτήριο για την κηδεία του Μοχάμεντ Άλι 

Η ζανάζα, η κηδεία στα αραβικά, τελέστηκε στην αίθουσα συνεδρίων του Φρίντομ Χολ, στο ίδιο συγκρότημα όπου ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών νίκησε τον Γουίλι Μπέσμανοφ το 1961, στον τελευταίο αγώνα που έδωσε στο Λούισβιλ του Κεντάκι.

Ο ιμάμης Ζαΐντ Σακίρ, ο ιδρυτής του μουσουλμανικού Κολεγίου κλασικών σπουδών Ζαϊτούνα στο Μπέρκλεϊ της Καλιφόρνιας, διάβασε προσευχές, όπως την "Αλαχού Ακμπάρ" ("Ο Θεός είναι μεγάλος") πάνω από τη σορό του Άλι που ήταν τοποθετημένη σε ένα φέρετρο καλυμμένο με ένα χρυσόμαυρο σάβανο.

Παρών ήταν ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αρχικά είχε εκφράσει την επιθυμία να μιλήσει για τον Μοχάμεντ Άλι αλλά η οικογένεια δεν δέχθηκε, για να μην δοθεί πολιτική χροιά στην τελετή. 

Ο Άλι και η οικογένειά του σχεδίαζαν αυτήν την κηδεία εδώ και μια δεκαετία, ώστε να διασφαλίσουν πως θα τιμούσαν τη μουσουλμανική πίστη αλλά ταυτόχρονα η τελετή θα ήταν προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις της δυτικής κουλτούρας των μέσων ενημέρωσης.

Το τελευταίο αντίο στον Μοχάμεντ Άλι θα δοθεί αύριο, σε μια διαθρησκευτική τελετή παρουσία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αλλά και του ηθοποιού Μπίλι Κρίσταλ.