Τι σημαίνει το “όχι” για το αύριο της Κύπρου

Ένα μεγάλο “όχι” της Κύπρου και μία νίκη – ανάσα της Μεγαλονήσου, η οποία διασώθηκε, ένα μόλις βήμα πριν από την καταστροφή ή μία οδυνηρή απόφαση, η οποία θα θέσει σε κίνδυνο τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων στο μέλλον, στερώντας κάθε δυνατότητα ανάκαμψης; Δύο διακεκριμένοι οικονομολόγοι, ο Δημήτρης Μάρδας, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και ο Αιμίλιος Αυγουλέας, καθηγητής παγκόσμιων χρηματοοικονομικών αγορών και διεθνούς πανεπιστημιακού δικαίου στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, δίνουν τις δικές τους απαντήσεις για το τι μπορεί να σημαίνει η καταψήφιση του νομοσχεδίου για το “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων.

"Το "όχι" της Κύπρου, αντίστοιχο με το "όχι" στο σχέδιο Ανάν"

Ο κύριος Μάρδας παραλληλίζει το “όχι” της Βουλής των Αντιπροσώπων με το αντίστοιχο "όχι" των Κυπρίων στο σχέδιο Ανάν. “Τότε όλοι είχαν πει ότι θα έρθει η καταστροφή σε περίπτωση καταψήφισης. Στη συνέχεια όμως, αποδείχτηκε πόσο σωστή απόφαση ήταν. Αν τότε εφαρμοζόταν το σχέδιο Ανάν, σήμερα η Κύπρος θα είχε δύο εκπροσώπους στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης – έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο".

Σήμερα το ζητούμενο για την Κύπρο είναι η εξεύρεση λύσης την επόμενη μέρα του “όχι”, σύμφωνα με καθηγητή του Αριστοτελείου. “Καθώς ταξιδεύει ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου στη Ρωσία, οι προτάσεις των Ρώσων μπορεί να γίνουν πιο τολμηρές και να ζητήσουν την αγορά δύο πτωχευμένων τραπεζών με πιθανή εμπλοκή των Αμερικάνων, οι οποίοι κι εκείνοι θα έρθουν να καταθέσουν τη δική τους προσφορά”.

"Η πτώχευση μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο ευρώ και όχι έξω από αυτό"

“Η θέση "πτωχεύουν και φεύγουν από το ευρώ", είναι λάθος θέση. Η σωστή θέση είναι "πτωχεύουν μέσα στο ευρώ" - από τη στιγμή που δεν υπάρχει πια η λίρα. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα με έναν άλλον τρόπο, εκτός από την πτώχευση, ενώ μεγάλη σημασία έχει η σύγκλιση του Eurogroup”, λέει ο κύριος Μάρδας.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της Γερμανίας, όταν εκείνη εξήλθε από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και αποφάσισε ότι το 4% των εξαγωγών θα διατίθετο για την πληρωμή των πολεμικών αποζημιώσεων. “Πρέπει το Eurogroup να κάνει στροφή και να λάβει μία άλλη απόφαση, καθώς η αρχική δεν έγινε αποδεκτή ούτε από την ίδια την Ευρώπη”.

"Φορολογώντας τις κυπριακές καταθέσεις είναι σαν να φορολογείς τον ελληνικό τουρισμό"

Ο κύριος Μάρδας επικαλείται τα στοιχεία του οίκου αξιολόγησης “Moody's”, ο οποίος εκτιμά ότι το ύψος των καταθέσεων σε ρωσικές τράπεζες στην Κύπρο ανέρχεται στα 12 δισ. και όλων των ξένων εταιρειών στα 19 δισ. ευρώ. “Δεν είναι κακή η λογική, ότι όποιος επενδύει σε μια περιοχή που του αποδίδει χρήματα πρέπει να φορολογείται γι' αυτά. Ποια είναι όμως η διαχωριστική γραμμή για να πληρώσει κανείς αυτό το ρίσκο; Από τη μία πλευρά η κατάρρευση της οικονομίας και από την άλλη να πληρώσεις γι' αυτό το ρίσκο;”. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, μία καλή λύση θα ήταν η φορολόγηση των τόκων από τις καταθέσεις. “Το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου, αντιπροσωπεύει το 45% του ΑΕΠ της χώρας. Είναι σαν να θέλεις να χτυπήσεις τον τουρισμό και τη ναυτιλία στην Ελλάδα”, τονίζει. Συμπληρώνει μάλιστα, ότι το “κούρεμα” των καταθέσεων στη Μεγαλόνησο θα προκαλούσε την απαξίωση της δημόσιας περιουσίας με κερδισμένους τους Γερμανόυς, ενώ θα ακολουθήσε eldorado, ανάλογο με αυτό της Ελλάδας.

"Καταστροφικό το όχι της Κύπρου. Θα χρησιμοποιηθούν τα αποθεματικά για τη διάσωση των τραπεζών"

Ο κύριος Αυγουλέας από την πλευρά του υποστηρίζει, ότι το “όχι” της Κύπρου είναι καταστροφικό. “Τα τελευταία της αποθεματικά θα τα χρησιμοποιήσει για να σώσει τους Ρώσους μαφιόζους. Δεν τηρήθηκε το όριο των 100.000 ευρώ. Σκεφτείτε μόνο, ότι τα 2/3 των καταθέσεων είναι ρωσικά χρήματα. Η μόνη λύση που βλέπω μετά από αυτή την εξέλιξη είναι να τους δώσει κάποιος 5,8 δισ. με ενέχυρο τα αποθεματικά”.

"Μόνη λύση η συμμετοχή των μεγαλοκαταθετών στη διάσωση"

“Αν δε συμμετέχουν οι μεγαλοκαταθέτες στη διάσωση των κυπριακών τραπεζών, η Κύπρος είναι χαμένη. Αυτό δεν το κατάλαβε κανείς. Κακώς δεν τέθηκε όριο, ώστε οι καταθέσεις μέχρι 50.000 να παραμείνουν άθικτες, έως 100.000 να έχουν τέλος μετατροπής γύρω στο 2%, μετά τις 100.000 και έως τις 500.000 ευρώ το τέλος να φτάνει το 12,5% και από τις 500.000 και πάνω το 15%”, αναλύει την πρότασή του ο κύριος Αυγουλέας.

"Στην ιστορία ως ανοησία η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup"

Προειδοποιεί ότι σε περίπτωση εισόδου της Κύπρου, σε καθεστώς ύφεσης ή πολέμου, "η χώρα δεν θα έχει χρήματα να αγοράσει ούτε φυσίγγιο”, γιατί τα αποθεματικά θα χρησιμοποιηθούν, όπως λέει, για τη διάσωση των τραπεζών. Όπως χαρακτηριστικά λέει, σε αντίθεση με την Ελλάδα, το κούρεμα στην Κύπρο θα έσωζε τη χώρα και όχι τις τράπεζες. “Εκφράζω τη λύπη μου γιατί δεν τέθηκε όριο στην προστασία των καταθέσεων από το Eurogroup. Η απόφαση του ήταν εγκληματική και ήταν ο λόγος, για τον οποίο οδήγησε την Κύπρο σε αυτή την απόφαση. Θα μείνει στην ιστορία, ως μία ανοησία η συγκεκριμένη απόφαση του Eurogroup”, προσθέτει με έμφαση o καθηγητής του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

“Σε περίπτωση που η Κύπρος αποχωρήσει από το ευρώ,το "κούρεμα" δεν θα είναι της τάξης του 10,5% κατά μέσο όρο, αλλά 40-50%, με υποχρεωτική την επιστροφή στην υποτιμημένη λίρα. Μια τέτοια λύση θα έβγαζε κερδισμένες μόνο τις τράπεζες, αφού οι καταθέσεις λειτουργούν σαν δάνεια στις τράπεζες, και έτσι οι τραπεζίτες θα γλίτωναν το 40% -50% των εκκρεμών υποχρεώσεων τους, καταστρέφοντας τους καταθέτες και σώζοντας τους μετόχους”, καταλήγει ο κύριος Αυγουλέας.