Brexit: Έτοιμη για σκληρές διαπραγματεύσεις η Βρετανία

Η βρετανική πλευρά είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από τις συζητήσεις με την ΕΕ ακόμα και χωρίς συμφωνία, προειδοποιεί ο αρμόδιος υπουργός

Η Βρετανία είναι προετοιμασμένη να αποχωρήσει από τις συζητήσεις για το “διαζύγιο” με την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, προειδοποίησε ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, εκτιμώντας πάντως ότι μία συμφωνία είναι το πιο πιθανό αποτέλεσμα.

Όπως έχει ξεκαθαρίσει σύμφωνα με το Reuters η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι, ανησυχώντας πως κάποιες από τις χώρες της ΕΕ θα θελήσουν να “τιμωρήσουν” τη χώρα για την απόφασή της να φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν δε λάβει η Βρετανία τη συμφωνία που θέλει από τις Βρυξέλλες, τότε θα αποχωρήσει χωρίς καμία συμφωνία.

Η απειλή αυτή είναι υπαρκτή και η Βρετανία είναι προετοιμασμένη για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υπογράμμισε ο Ντέιβις, μιλώντας στην εφημερίδα Sunday Times.

“Δεν αρκεί να δείχνουμε απλά ικανοί να αποχωρήσουμε, πρέπει να είμαστε ικανοί να αποχωρήσουμε”, σημείωσε ο Ντέιβις και πρόσθεσε: “Με τις συνθήκες αυτές, αν αυτό καταστεί απαραίτητο, θα ήμασταν σε θέση να το πράξουμε”.

“Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι στην Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλουν αυτό να πετύχει. Μπορεί να υπάρχουν κάποιοι που θέλουν να αποτύχει”, σχολίασε εξάλλου ο Ντέιβις. “Είμαι της άποψης ότι η πιο πιθανή έκβαση είναι η έκβαση που αναζητάμε”.

Σε συνέντευξή της στην Telegraph, εξάλλου, η Τερέζα Μέι επεσήμανε πως σε ό,τι αφορά το πλέον ακανθώδες ζήτημα των διαπραγματεύσεων, το πόσα θα πρέπει να πληρώσει η Βρετανία στις Βρυξέλλες όταν αποχωρήσει από την ΕΕ, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι προηγούμενες συνεισφορές της Βρετανίας.

“Υπάρχει μεγάλη συζήτηση για το ποιες μπορεί να είναι οι υποχρεώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, ή ποια μπορεί να είναι τα δικαιώματά μας σε ό,τι αφορά τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στο παρελθόν. Θα εξετάζαμε και τα δύο, και τα δικαιώματα, και τις υποχρεώσεις”, τόνισε.