Νίκη-ανάσα για τη Μέρκελ στο κρατίδιο του Ζάαρ

Οι Χριστιανοδημοκράτες συγκεντρώνουν ποσοστό 41% στις σημερινές εκλογές, έναντι 29,5% του SPD, σύμφωνα με το exit poll

Οι Χριστιανοδημοκράτες της Άνγκελα Μέρκελ είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι των περιφερειακών εκλογών στο κρατίδιο του Ζάαρ, ενισχύοντας σημαντικά τα ποσοστά τους, σε μία περίοδο που οι δημοσκοπήσεις εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του Σεπτεμβρίου τους φέρνουν να “κονταροχτυπιούνται” με τους Σοσιαλδημοκράτες του Μάρτιν Σουλτς.

Οι Χριστιανοδημοκράτες εξασφάλισαν ποσοστό 40,4% των ψήφων σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις των κρατικών τηλεοπτικών δικτύων ZDF και ARD, καταγράφοντας άνοδο άνω του 5% σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση στο κρατίδιο το 2012. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD) ακολουθεί με μεγάλη διαφορά, συγκεντρώνοντας λίγο πάνω από το 30% των ψήφων.

«Δεν είναι μια καλή βραδιά για εμάς» παραδέχθηκε ο Μάρτιν Σουλτς. «Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιτύχουμε τον στόχο μας, την αλλαγή στην καγκελαρία» τον Σεπτέμβριο, συμπλήρωσε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπογραμμίζοντας ότι οι εκλογές είναι «μαραθώνιος κι όχι σπριντ».

«Πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που δίνει θάρρος στο CDU», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Πέτερ Αλτμάιερ, στενός συνεργάτης της Γερμανίδας καγκελαρίου.

Μειωμένο ποσοστό σε σχέση με τις εκλογές του 2012 καταγράφει το αριστερό Die Linke, που κινείται στο 13%, και οι Πράσινοι, που μένουν εκτός κοινοβουλίου, καθώς δεν πιάνουν το όριο του 5%, ενώ το αντιμεταναστευτικό κόμμα AfD συγκεντρώνει ποσοστό 6%.

Πάντως, όλα δείχνουν ότι και στο συγκεκριμένο κρατίδιο, όπως και στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση, θα παραμείνει στην εξουσία ένας συνασπισμός Χριστιανοδημοκρατών και Σοσιαλδημοκρατών, αφού οι πρώτοι δε συγκεντρώνουν επαρκή πλειοψηφία για αυτοδυναμία.

Αν και το Ζάαρ αντιπροσωπεύει μόλις το 1% του γερμανικού πληθυσμού, τα αποτελέσματα θα αναλυθούν εξονυχιστικά προκειμένου να μετρηθεί η ικανότητα των σοσιαλδημοκρατών εν τοις πράγμασι να απειλήσουν την καγκελάριο στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.