Ιταλία: 1 στους 4 βουλιάζει στη φτώχεια!

Πάνω από 1 στις 10 οικογένειες έχει ελλείψεις σε βασικά αγαθά

Άμεσο κίνδυνο να βυθιστεί στη φτώχεια αντιμετωπίζει 1 στους 4 Ιταλούς (ποσοστό 28,7%). Σύμφωνα με στοιχεία του Εθνικού Στατιστικού Ινστιτούτου Istat, ένα σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού της χώρας «κινδυνεύει να βρεθεί σε κατάσταση ένδειας ή κοινωνικού αποκλεισμού».

Πιο αναλυτικά, η έρευνα καταγράφει ότι το 19,9% των πολιτών που ζουν στην χώρα κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το όριο της φτώχειας, ότι το 11,7% ζει σε οικογένειες με ασταθή επαγγελματική κατάσταση ή ουσιαστικό πρόβλημα ανεργίας και ότι το 11,5% είναι μέλη οικογενειών με σοβαρές ελλείψεις στα βασικά αγαθά. Τα τελικά στοιχεία προέκυψαν από την επεξεργασία όλων των προηγούμενων κατηγοριών (που αφορούν σε στοιχεία του 2015).

Το Ινστιτούτο Στατιστικής Istat προσθέτει ότι η έρευνα δείχνει πως οι στόχοι που έχει θέσει η Ευρώπη για την καταπολέμηση της φτώχειας είναι ακόμη πολύ μακρινοί. Εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που αφορούν τις περιφέρειες της Νότιας Ιταλίας: 46,4% των κατοίκων εκεί απειλούνται από φτώχεια και κοινωνικό αποκλεισμό. Στην κεντρική Ιταλία το αντίστοιχο ποσοστό είναι 24% και στις βόρειες περιοχές της χώρας δεν ξεπερνά το 17,4%.