Απέτυχε το πραξικόπημα κατά του Ερντογάν: 90 νεκροί και εκατοντάδες συλλήψεις

Επέστρεψε στη χώρα ο Τούρκος πρόεδρος - Ολονύχτιες μάχες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας – Καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και καναλιών

Μια ιστορική νύχτα έζησε το βράδυ της Παρασκευής η Τουρκία καθώς ο χειρότερος φόβος του Ταγίπ Ερντογλαν – ένα στρατιωτικό πραξικόπημα εναντίον του – έγινε πραγματικότητα.

Μετά από ολονύχτιες μάχες στους δρόμους της Κωνσταντινούπολης και της Άγκυρας μεταξύ πραξικοπηματιών, δυνάμεων πιστών στον Τούρκο πρόεδρο και του λαού και βομβαρδισμούς και καταλήψεις κυβερνητικών κτιρίων και καναλιών, τα ξημερώματα το πραξικόπημα κατεστάλη και ο Ερντογάν επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη.  

Από τις 6 το πρωί λειτουργεί ξανά το διεθνές αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης ενώ οι αρχές έκλεισαν τα στενά του Βοσπόρου για τα δεξαμενόπλοια "για λόγους ασφαλείας". Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του "κινήματος των λοχαγών"- όπως το χαρακτήρισαν τα τουρκικά μέσα - τουλάχιστον 90 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων πολλοί άμαχοι, σκοτώθηκαν και 1.154 τραυματίσθηκαν. 

Σύμφωνα με τον στρατηγό Ουμίτ Ντουντάρ, προσωρινό αρχηγό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, σκοτώθηκαν 104 πραξικοπηματίες. Επίσης, άλλα 90 άτομα - 41 αστυνομικοί, δύο στρατιώτες και 47 πολίτες- "έπεσαν ως μάρτυρες" στη διάρκεια των βιαιοτήτων.

Αν και στην Κωνσταντινούπολη η τάξη έχει αποκατασταθεί, στην Άγκυρα συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ κυβερνητικών δυνάμεων και πραξικοπηματιών και σημειώθηκαν νέοι, πρωινοί βομβαρδισμοί του προεδρικού Μεγάρου.

Σε ηλεκτρονικό μήνυμα που εστάλη σήμερα από τη διεύθυνση του γραφείου Τύπου του επιτελείου των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, αναφέρεται πως οι αξιωματικοί που βρίσκονται πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος εξακολουθούν να μάχονται αποφασιστικά εναντίον όλων αυτών που προσπαθούν να τους αντιταχθούν.

Οι αξιωματικοί αυτοί, που αυτοαποκαλούνται Κίνημα για την Ειρήνη στην Πατρίδα, καλούν επίσης τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους για την ασφάλειά τους.

Εκατοντάδες συλλήψεις 

Συνολικά 1.563 στρατιωτικοί έχουν συλληφθεί σε σχέση με την απόπειρα πραξικοπήματος από μια ομάδα στασιαστών στρατιωτών στην Τουρκία,σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.Επίσης πέντε στρατηγοί και 29 συνταγματάρχες παύθηκαν από τα καθήκοντά τους κατ' εντολην του υπουργού Εσωτερικών Εφκάν Αλά.

Περίπου 200 στρατιώτες, που είχαν οχυρωθεί στο γενικό επιτελείο των ενόπλων δυνάμεων στην Άγκυρα, παραδόθηκαν στις δυνάμεις της τάξης αφού είχαν προηγουμένως καταθέσει τα όπλα τους. Τα τουρκικά μέσα μεταδίδουν συνεχώς εικόνες στρατιωτών που παραδίδονται μαζικά, άοπλοι και γυμνοί από τη μέση και πάνω.

ΒΙΝΤΕΟ – Τουρκία: Πραξικοπηματίες παραδίδονται με τα χέρια ψηλά 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ ανακοίνωσε σήμερα το πρωί πως διόρισε νέο προσωρινό αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων για να αντικαταστήσει τον στρατηγό Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος διασώθηκε και μεταφέρθηκε σε ασφαλές μέρος αφού κρατήθηκε όμηρος στη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος. 

Η παρέμβαση Ερντογάν που άλλαξε τα δεδομένα

Σε διάγγελμά του (μέσω κινητού τηλεφώνου) το οποίο μεταδόθηκε από το CNN Turk, o Ερντογάν κάλεσε τους πολίτες να βγουν στους δρόμους και να αντισταθούν και προειδοποίησε τους πραξικοπηματίες ότι θα "πληρώσουν ακριβά" στα δικαστήρια για τις πράξεις τους, τονίζοντας πως το πραξικόπημα θα αποτύχει.