Βιβλικές πλημμύρες στην Γαλλική Ριβιέρα: Τουλάχιστον 16 νεκροί

Φονική κακοκαιρία σάρωσε την Κυριακή τα ξημερώματα την Κυανή Ακτή, στη νοτιοανατολική Γαλλία. Τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 5 αγνοούνται από τις πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές καταιγίδες ενώ περισσότερα από 35.000 νοικοκυριά παραμένουν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω εκτεταμένων προβλημάτων στο δίκτυο ηλεκτροδότησης. Επίσης, έχουν διακοπεί και οι πτήσεις αεροσκαφών, από και προς το αεροδρόμιο της Νίκαιας

Οι περισσότεροι νεκροί ήταν στην περιφέρεια Αλπ-Μαριτίμ, ενώ τα σωστικά συνεργεία βρέθηκαν αντιμέτωπα με τεράστιες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να φθάσουν στο σύνολο των πληγεισών περιοχών.

"Ο απολογισμός είναι δυστυχώς προσωρινός", υπογράμμισε σήμερα ο νομάρχης των Αλπ-Μαριτίμ Αντόλφ Κολρά, καθώς δεν έχουν εξερευνηθεί ακόμη όλες οι πλημμυρισμένες περιοχές.

Δρόμοι των Καννών και της Νίκαιας πλημμύρισαν, ανάμεσά τους και η διάσημη λεωφόρος Προμενάντ ντεζ Ανγκλέ, ενώ σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

«Ορισμένα οχήματα παρασύρθηκαν ως μέσα στη θάλασσα», περιέγραψε ο δήμαρχος των Καννών Νταβίντ Λισνάρ.

Στην ιδιαίτερα τουριστική περιοχή της Γαλλικής Ριβιέρας πάνω από 500 άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλοί Βρετανοί και Δανοί, αποκλείστηκαν και κατέλυσαν προσωρινά στο τερματικό του αεροδρομίου της Νίκαιας.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, που εξέφρασε σήμερα το πρωί "την αλληλεγγύη του Έθνους", μετέβη επί τόπου μαζί με τον υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ και συναντήθηκε με κατοίκους που είναι ακόμη σε κατάσταση σοκ. Ο Γαλλος πρόεδρος κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής την πληγείσα περιοχή.

Ερασιτεχνικές κάμερες κατέγραψαν μίνι τυφώνες στις πληγείσες περιοχές του γαλλικού νότου.