Κομισιόν : Άρχισε η μάχη για το διάδοχο του Μπαρόζο

Στις Βρυξέλλες συναντώνται απόψε οι Ευρωπαίοι ηγέτες, ανταποκρινόμενοι σε πρόσκληση του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Φαν Ρoμπάι για άτυπο δείπνο, προκειμένου  να αποτιμήσουν τα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών εκλογών, υπό τη σκιά της ενίσχυσης των ευρωφοβικών κομμάτων στη νέα Ευρωβουλή.

Το άτυπο δείπνο ξεκινά στις 8μ.μ. ώρα Ελλάδος, μετα το συνέδριο, σε επίπεδο ηγετών, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Σοσιαλιστών.

Όπως έχει επισημάνει στην επιστολή του προς τους 28 ηγέτες ο Ρoμπάι, η συζήτηση κατά τη διάρκεια του δείπνου θα επικεντρωθεί στο διορισμό του νέου προσώπου για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ωστόσο, στην ίδια επιστολή, ο Πρόεδρος της ΕΕ τονίζει ότι "είναι πολύ νωρίς να αποφασιστούν ονόματα".  

Οι ζυμώσεις για την ανάδειξη του Προέδρου της Επιτροπής ξεκινούν σήμερα, αλλά θα διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια του Ιουνίου.

Η Σύνοδος Κορυφής της 26ης και 27ης Ιουνίου θα προτείνει στην νέα Ευρωβουλή το διάδοχο του Ζ. Μπαρόζο, ενώ στις αρχές Ιουλίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλείται να τον εκλέξει.  Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο Πρόεδρος της ΕΕ Χ. Φ. Ρομπάι και η Γερμανίδα Καγκελάριος 'Αγκελα Μέρκελ τονίζουν, με κάθε ευκαιρία, ότι βάσει της Συνθήκης, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Επιτροπής θα πρέπει να συγκεντρώνει την απόλυτη πλειοψηφία της Ευρωβουλής (376 ψήφους), αλλά και την ευρεία πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ, φαντάζει το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν, καθώς υποστηρίζεται από τους επικεφαλής των κύριων κομμάτων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.  

" Φυσικά και στηρίζουμε τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.‘Eχει την νομιμοποίηση να ξεκινήσει διερευνητικές συζητήσεις. Έχει ειπωθεί αρκετές φορές, ότι το κόμμα που έχει το προβάδισμα, αναδεικνύει και τον πρόεδρο. Το να είσαι ο ισχυρότερος όμως δεν είναι αρκετό, απαιτείται και η πλειοψηφία,” δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος.

Όμως, όπως έχει προειδοποιήσει ο Ρομπάι, κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να προτείνει έναν τρίτο υποψήφιο, πέραν αυτών των πολιτικών ομάδων, βάσει της ισχύουσας Συνθήκης της Λισαβόνας.    

Τα ονόματα των "τρίτων" υποψηφίων που κυκλοφορούν στους διαδρόμους των Βρυξελλών είναι αυτό της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του πρώην προέδρου του ΠΟΕ, Πασκάλ Λαμί και της πρωθυπουργού της Δανίας Χέλε Θόρνινγ Σμιντ.