Σε στρατιωτικό κλοιό το δημοψήφισμα στην Κριμαία

Στις κάλπες καλούνται σήμερα οι κάτοικοι της χερσονήσου της Κριμαίας, για να αποφασίσουν και τυπικά την πλήρη απόσχισή τους από την Ουκρανία και την προσάρτηση της χερσονήσου στη μαμά-Ρωσία. 

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 8 το πρωί και τα πρώτα προκαταρκτικά αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά "λίγο μετά" το κλείσιμο των εκλογικών τμημάτων, στις 20:00 το βράδυ. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της επιτροπής που διοργανώνει το δημοψήφισμα, Μιχαΐλο Μαλίτσεφ, τα οριστικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα ανακοινωθούν το πρωί της Δευτέρας.  

Το αποτέλεσμα ωστόσο είναι προδιαγεγραμμένο καθώς το ινστιτούτο κοινωνιολογικών και πολιτικών ερευνών της Δημοκρατίας της Κριμαίας δημοσιοποίησε αυτή την εβδομάδα δημοσκόπηση, σύμφωνα με την οποία το 77% των ψηφοφόρων θα ψηφίσουν υπέρ της προσάρτησης στη Ρωσία.  

Μέχρι στιγμής δεν έχουν σημειωθεί επεισόδια ενώ το Κίεβο ανακοίνωσε ότι επιτευχθεί εκεχειρία με τη Μόσχα έως τις 21 Μαρτίου.

"Κανένα μέτρο δεν θα ληφθεί  από τον ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εναντίον των στρατιωτικών εγκαταστάσεών μας στην Κριμαία, στη διάρκεια της περιόδου αυτής. Οι στρατιωτικές μας θέσεις προχωρούν κατόπιν τούτου με μια αναπλήρωση των εφεδρειών" δήλωσε ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας.

Το δημοψήφισμα σε αριθμούς

Σε όλη τη χερσόνησο θα στηθούν περίπου 1050 εκλογικά τμήματα και θα μοιραστούν 1,5 εκατομμύριο ψηφοδέλτια. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν, εκτός από τους κατοίκους της Κριμαίας και οι ουκρανοί στρατιωτικοί που σταθμεύουν στην περιοχή, αρκεί να έχουν την άδεια του ανώτερους τους.  

Η πρωτεύουσα Συμφερόπολη βρίσκεται σε στρατιωτικό "κλοιό ασφαλείας", από ρωσικά στρατεύματα και φιλορώσους πολιτοφύλακες, οι οποίοι "θα διασφαλίσουν την ειρηνική και ασφαλή διεξαγωγή του αυριανού δημοψηφίσματος", σύμφωνα με τις αρχές.  

"Έχουμε περισσότερα από 10.000 άτομα στις δυνάμεις αυτο-άμυνας και περισσότερα από 5.000 στις διαφορετικές μονάδες του Υπουργείου Εσωτερικών και των υπηρεσιών ασφαλείας της Δημοκρατίας της Κριμαίας" είπε ο φιλορώσος πρωθυπουργός της χερσονήσου, Σεργκέι Αξιόνοφ. 

Όσον αφορά τη διαφάνεια της διαδικασίας, οι τοπικές αρχές έχουν δώσει διαπίστευση σε 623 δημοσιογράφους από 129 τοπικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης , καθώς και σε 135 ξένοι παρατηρητές από 23 χώρες. Οι ξένοι παρατηρητές θα αναγνωρίζονται από ένα κόκκινο σήμα και οι τοπικοί θα φέρουν ένα μπλε σήμα.

Παράλληλα με το δημοψήφισμα στην Κριμαία- που το Κίεβο και η Δύση χαρακτηρίζουν παράνομο και δεν θα αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα- "άτυπο" δημοψήφισμα οργανώνει για σήμερα Κυριακή το φιλορωσικό κίνημα στο Χάρκοβο, στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας.

Οι φιλορώσοι έχουν καλέσει επίσης σε διαδηλώσεις υπέρ της απόσχισης και σε άλλες ανατολικές πόλεις της Ουκρανίας, όπου η πλειοψηφία του πληθυσμού είναι Ρωσόφωνοι.