Ώρα μηδέν για Μαδρίτη – Βαρκελώνη: Κήρυξη ανεξαρτησίας και άρση αυτονομίας

Ώρα μηδέν για Μαδρίτη – Βαρκελώνη: Κήρυξη ανεξαρτησίας και άρση αυτονομίας

Σεισμός στην Ισπανία - Μουδιασμένη η ΕΕ - Δίωξη σε βάρος του προέδρου της Πουτζνεμόν για «εξέγερση»

Στην τελική τροχιά μετωπικής σύγκρουσης μπήκαν σήμερα Μαδρίτη και Βαρκελώνη, σε μία πρωτοφανή εξέλιξη που παρακολουθεί μουδιασμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η τοπική Βουλή της Καταλονίας ψήφισε την μονομερή απόσχιση από την Ισπανία και την ανεξαρτησία της αυτόνομης περιφέρειας.

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ξεκίνησε άμεσα τις διαδικασίες κατά της κήρυξης ανεξαρτησίας από την Καταλονία και την άρση της αυτονομίας της ενώ, η γενική εισαγγελία της Ισπανίας θα κινήσει την επόμενη εβδομάδα δικαστική διαδικασία σε βάρος του προέδρου της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν με την κατηγορία της «εξέγερσης μια κατηγορία που επισύρει ποινή κάθειρξης έως και 30 έτη.

Αυτή η διαδικασία θα μπορούσε «ενδεχομένως να συμπεριλάβει και τα υπόλοιπα μέλη της καταλανικής κυβέρνησης και το γραφείο των προέδρων» του καταλανικού κοινοβουλίου, τόνισε εκπρόσωπος τύπου της γενικής εισαγγελίας.

Όλοι με τον Ραχόι και οι Καταλανοί μόνοι τους στην ανεξαρτησία

«Είμαστε μια κοινωνία που πάντοτε απαντούσε ειρηνικά. Έρχονται ώρες που όλοι πρέπει να διατηρήσουμε το σφυγμό αυτής της χώρας. Να συνεχίσουμε με ειρήνη, πολιτισμό & αξιοπρέπεια» ήταν οι πρώτες δηλώσεις του Καταλανού προέδρου Πουτζντεμόντ, μετά την ιστορική απόφαση.

Λίγα λεπτά αργότερα, το ισπανικό κοινοβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την ενεργοποίηση του άρθρου 155, εγκρίνοντας την άρση της αυτονομίας της περιφέρειας και το «πέρασμα» της Καταλονίας στον πλήρη έλεγχο της κεντρικής κυβέρνησης.

Τι είναι το Άρθρο 155 που θα βάλει τέλος στην αυτονομία της Καταλονίας

Ο Ραχόι αναμένετα τώρα να συγκαλέσει το υπουργικό συμβούλιο το οποίο θα εγκρίνει τα πρώτα μέτρα για τη διακυβέρνηση της Καταλονίας. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν την ανάληψη της άμεσης εποπτείας της καταλανικής αστυνομίας.

Πανηγυρισμοί στην Βαρκελώνη

Η πρόταση για την ανεξαρτησία ψηφίστηκε στην 135μελή συνέλευση με 70 ψήφους υπέρ, 10 κατά και 2 λευκά.

Το ψήφισμα ανακηρύσσει την περιφέρεια «ανεξάρτητο Κράτος με τη μορφή Δημοκρατίας» και ζητά από την καταλανική κυβέρνηση να διαπραγματευθεί την αναγνώρισή της στο εξωτερικό.

Στο άκουσμα της απόφασης, χιλιάδες Καταλανοί υπέρ της ανεξαρτησίας, ξεχύθηκαν πανηγυρίζοντας στους δρόμους.

Μουδιασμένη η ΕΕ

Είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της η ΕΕ, που η Ένωση έρχεται αντιμέτωπη με την κήρυξη ανεξαρτησίας μιας περιοχής ενός κράτους μέλους της.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι δεν έχει κανένα νέο σχόλιο για την Καταλονία ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ είπε λακωνικά ότι «για την ΕΕ τίποτα δεν αλλάζει».

«Για την Ευρώπη δεν αλλάζει τίποτα. Συνομιλούμε  μόνο με την Ισπανία. Ελπίζω η ισπανική κυβέρνηση να προτιμήσει τη δύναμη του επιχειρήματος και όχι το επιχείρημα της βίας» σχολίασε στο Twitter.