Αίγυπτος: Έκπτωτο κήρυξε τον Μόρσι ο στρατός

Σε νέα εποχή μπαίνει η Αίγυπτος, με την "αποκαθήλωση" του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι, την οποία ανακοίνωσε ο αιγυπτιακός στρατός.

Όπως ανακοινώθηκε από τον στρατηγό Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, το Σύνταγμα της χώρας καταλύεται και τα καθήκοντα του προέδρου της χώρας αναλαμβάνει ο πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου, ως επικεφαλής μίας μεταβατικής κυβέρνησης που θα διαχειριστεί τα πράγματα της χώρας μέχρι τις προεδρικές εκλογές που θα προκηρυχθούν. Η ορκωμοσία του νέου προέδρου, Άντλι Μανσούρ, αναμένεται να διεξαχθεί την Πέμπτη.

Ο στρατός ξεκαθάρισε πάντως πως πρόκειται για μία προσωρινή λύση, σημειώνοντας πως κατά τη διάρκεια της ισχύος της μεταβατικής κυβέρνησης θα δημιουργηθεί ειδική επιτροπή που θα εισηγηθεί μεταρρυθμίσεις για το νέο Σύνταγμα της χώρας.

Το μήνυμα του αιγυπτιακού στρατού προς το λαό ήταν ξεκάθαρα ενωτικό, με τον Αλ Σίσι να τονίζει πως η πολιτική λύση που δίνεται θα είναι συναινετική και θα περιλαμβάνει όλες τις φωνές, ώστε να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή.

Μετά το ανακοινωθέν του στρατού, οι συγκεντρωμένοι στην πλατεία Ταχρίρ και σε άλλα σημεία του Καΐρου ξέσπασαν σε επευφημίες, γιορτάζοντας την πτώση του Μόρσι.

Σύμφωνα με στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, ο έκπτωτος πλέον Αιγύπτιος πρόεδρος έχει μεταφερθεί σε άγνωστη τοποθεσία. Ωστόσο, ο λογαριασμός της αιγυπτιακής προεδρίας στο Twitter δεν έχει ακόμα "κλείσει", και μεταδίδει τα εξής μηνύματα:

"Πρόεδρος Μόρσι: Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις Ένοπλες Δυνάμεις αντιπροσωπεύουν ένα πλήρες πραξικόπημα, που απορρίπτεται κατηγορηματικά από όλους τους ελεύθερους ανθρώπους του έθνους μας."

"Πρόεδρος Μόρσι: Το ανακοινωθέν των Ενόπλων Δυνάμεων απορρίπτεται από όλους τους ελεύθερους ανθρώπους που πάλεψαν για μία δημοκρατική Αίγυπτο."

"Ο πρόεδρος Μόρσι προτρέπει τους πολίτες και τα στελέχξη του στρατού να σεβαστούν το νόμο και το Σύνταγμα και να μη δεχθούν το πραξικόπημα που γυρίζει την Αίγυπτο προς τα πίσω."

"Ο πρόεδρος Μόρσι προτρέπει τους πάντες να είναι ήρεμοι και να αποφύγουν να χύσουν αίμα συμπατριωτών."

Νωρίτερα, το news.gr ανέφερε τα εξής:

Σε κεντρικό δρόμο του Καΐρου παρελαύνουν αυτή την ώρα εκατοντάδες στρατιώτες και τεθωρακισμένα οχήματα κοντά στο προεδρικό μέγαρο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ενώ αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν πως ο στρατός υψώνει συρματοπλέγματα και φράχτες γύρω από το στρατόπεδο της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς όπου βρίσκεται και συνεχίζει να εργάζεται ο πρόεδρος Μόρσι. Την ίδια στιγμή, στους δρόμους παραμένουν χιλιάδες Αιγύπτιοι, στις μαζικότερες διαδηλώσεις που έχει δει ποτέ η χώρα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται λίγη ώρα μετά την πληροφορία που μεταδόθηκε από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό ότι ο πρόεδρος Μόρσι βρίσκεται υπό κατ' οίκον περιορισμό από τον στρατό, ενώ ο σύμβουλος ασφαλείας του Μόρσι δήλωσε ότι το στρατιωτικό πραξικόπημα βρίσκεται σε εξέλιξη. "Κανένα στρατιωτικό πραξικόπημα δεν μπορεί να πετύχει ενάντια στην αντίσταση του λαού χωρίς αιματοκύλισμα", διαμήνυσε ο Εσάμ Ελ Χαντάντ, σύμφωνα με το Reuters.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων, Γκεχάντ Ελ Χαντάντ, σε μήνυμά του στο Twitter αναφέρει: "Σε εξέλιξη ΠΛΗΡΕΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟ ΠΡΑΞΙΚΟΠΗΜΑ αυτήν την ώρα στην Αίγυπτο. Άρματα μάχης έχουν αρχίσει να κινούνται στους δρόμους". Επίσης, αιγυπτιακά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι στον Μόρσι έχει απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα.

Ο στρατός ανέφερε σε μια επίσημη ανακοίνωσή του ότι οι δυνάμεις του αναπτύχθηκαν για να περιφρουρήσουν την ασφάλεια και διέψευσε ότι επιτίθεται στους υποστηρικτές του Μόρσι, τονίζοντας: "Ο αιγυπτιακός στρατός ανήκει σε όλους τους Αιγύπτιους". Νωρίτερα, ο στρατός είχε προειδοποιήσει ουσιαστικά τον Μόρσι πως "ή θα παραιτηθεί ή τον ρίχνουμε".

Η κυβερνητική εφημερίδα "Αλ Αχράμ" δημοσιεύει σήμερα στοιχεία του "οδικού χάρτη", που προβλέπει το διορισμό ενός τριμελούς προεδρικού συμβουλίου που θα διευθύνεται από τον πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου, καθώς και την αναστολή του Συντάγματος που μπορεί να διαρκέσει ως ένα χρόνο. Μια κυβέρνηση τεχνοκρατών θα σχηματισθεί για τη μεταβατική περίοδο "υπό την ηγεσία ενός από τους αρχηγούς του στρατού", γράφει η εφημερίδα.

Νωρίτερα, οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, από τους οποίους προέρχεται ο Μόρσι, ξεκαθάριζαν ότι "δεν είμαστε υποχρεωμένοι να συναντηθούμε με κανένα. Έχουμε πρόεδρο και αυτό είναι ένα γεγονός", ενώ εκπρόσωπος του Μόρσι δήλωσε πως ο πρόεδρος πιστεύει ότι είναι καλύτερα να πεθάνει "όρθιος σαν ένα δένδρο", υπερασπιζόμενος την εκλογική νομιμότητά του, παρά να μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που κατέστρεψε τις ελπίδες των Αιγυπτίων για δημοκρατία.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, ο Μόρσι πρότεινε το απόγευμα μέσω Facebook το σχηματισμό μίας "κυβέρνησης εθνικής συναίνεσης" για να αρθεί το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα, καλώντας παράλληλα τον στρατό να μην επεμβαίνει στην πολιτική ζωή της χώρας.

Την έντονη ανησυχία της για τα τεκταινόμενα στην Αίγυπτο εξέφρασε η αμερικανική κυβέρνηση, νε την εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να αναγνωρίζει πως η κατάσταση στην Αίγυπτο παραμένει ρευστή και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να επαληθεύσουν εάν και κατά πόσον βρίσκεται σε εξέλιξη η εκδήλωση ενός στρατιωτικού πραξικοπήματος. "Παραμένουμε πολύ ανήσυχοι για όσα βλέπουμε στο πεδίο", ανέφερε η ίδια κατά την ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου.