Διεθνής Τύπος: Δεν είναι επικίνδυνη η Βόρεια Κορέα… ή μήπως είναι;

Η αλήθεια είναι ότι η Βόρεια Κορέα είναι μια από τις πλέον μυστικοπαθείς χώρες του κόσμου. Ελάχιστα είναι γνωστά για το τι γίνεται στο εσωτερικό της, τι έχει κατά νου ο ηγέτης της Κιμ Γιονγκ Ουν αλλά και τι δυνατότητες έχει το οπλοστάσιο της, - μπορεί να πλήξει πυρηνικούς στόχους ή όχι;-. 

Ενδεικτικό είναι ότι όλοι, ακόμη και οι μυστικές υπηρεσίες, πληροφορήθηκαν το θάνατο του Κιμ Γιονγκ Ιλ κυριολεκτικά από τις ειδήσεις: κανείς δεν γνώριζε τίποτα μέχρι το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων να δημοσιεύσει την είδηση.

Μια περιήγηση στους τίτλους και τις αναλύσεις που κάνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης για το θέμα της έντασης στην κορεατική χερσόνησο διαπνέονται από αυτό ακριβώς το πνεύμα: μάλλον η Βόρεια Κορέα δεν έχει πυρηνική δύναμη να πλήξει στόχους έξω από το έδαφος της. Αλλά αν είναι, ποιος ρισκάρει να το μάθει;".

Reuters: Ο νέος Κιμ της Κορέας είναι ένας ακόμη;

Μια εκτενή ανάλυση στην προσωπικότητα του Κιμ Γιονγκ Ουν αφιερώνει το πρακτορείο Reuters.

Όπως αναφέρει, ο νέος ηγέτης της Βόρειας Κορέας συνεχίζει τη ρητορική των προκατόχων του, του πατέρα και του παππού του, αυτή του “τρελού της γειτονιάς”, όπως γράφει το πρακτορείο.

Επισημαίνει αυτό που γράψαμε και εμείς στο news.gr ότι ακόμη και οι παντοδύναμες μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ ελάχιστα γνωρίζουν για το Γιονγκ Ουν και έτσι δεν είναι κανείς βέβαιος πόσο μακρυά μπορεί να φτάσει ο 30χρονος ηγέτης για να εδραιώσει τη θέση του τόσο στο λαό, όσο και – κυρίως- στο στρατό.

“Δεν είναι να βάζεις στοίχημα σχετικά με το αν αυτός ο τύπος θα καταλάβει πότε παρεκτρέπεται” αναφέρει χαρακτηριστικά το πρακτορείο.

BBC: Ίσως η Πιονγκγιάνγκ έχει συμβατικά όπλα με βεληνεκές αρκετό να πλήξει μέχρι το Γκουάμ

Πολλοί αναλυτές επιχειρούν να εμφανιστούν καθησυχαστικοί τονίζοντας ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει την κατάλληλη οπλική τεχνολογία ώστε να πλήξει με πυρηνικά στόχους στη Νότια Κορέα ή – πολύ περισσότερο- στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει ανταποκριτής του BBC, τα συμβατικά όπλα της Βόρειας Κορέας ίσως έχουν επαρκές βεληνεκές για να πλήξουν βάσεις στη Νότια Κορέα, στην Ιαπωνία ακόμη και μέχρι το Γκουάμ (νησί στον Ειρηνικό που θεωρείται αμερικανική επικράτεια).

Η απόκριση των ΗΠΑ στην κλιμακούμενη κρίση συνίσταται σε ένα μείγμα επιβεβαίωσης προς τους συμμάχους της και επίδειξης δύναμης προς τους αντιπάλους, σχολιάζει το δίκτυο.

Wall Street Journal: Οι ΗΠΑ μετριάζουν την παρουσία τους στην Κορέα

Ως επίδειξη δύναμης με... παραλήπτη του μηνύματος τη Βόρεια Κορέα είδε η WSJ τις στρατιωτικές ασκήσεις ΗΠΑ- Νότιας Κορέας. Όπως επισημαίνει δημοσίευμα της εφημερίδας, ωστόσο, οι ΗΠΑ αποφάσισαν να μετριάσουν την προφανή παρουσία τους στην περιοχή καθώς φοβούνται μήπως αποτελεί υπερβολική πρόκληση που έχει αντίστροφα αποτελέσματα τελικά ως προς την αντίδραση της Πιονγκγιάνγκ.

New York Times: Και οι δυο χώρες έχουν άπειρους ηγέτες και αυτό είναι επικίνδυνο

Τόσο ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας, όσο και η κυβέρνηση της Νότιας Κορέας πολύ πρόσφατα ανέβηκαν στην εξουσία. Οι ΝΥΤ επισημαίνουν ότι αυτό μπορεί να αποβεί ιδιαίτερα επικίνδυνο καθώς αμφότερες οι πλευρές δεν γνωρίζουν πως να αντιδρούν σε περιόδους κρίσης και είναι πιο επιρρεπείς στο να πάρουν “θερμοκέφαλες” αποφάσεις.