Νιγηρία: Άνισος πόλεμος κυβέρνησης – Μπόκο Χαράμ, με δεκάδες νεκρούς

Επίθεση "σε πλήρη κλίμακα" εναντίον της Μπόκο Χαράμ ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Νιγηρίας, Τζόναθαν Γκούντλακ, με αφορμή την εθνική γιορτή της Ημέρας της Δημοκρατίας. 

Ο Γκουντλακ δήλωσε ότι έδωσε εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να χρησιμοποιήσουν οποιαδήποτε μέσα είναι απαραίτητο για να εξαρθρώσουν την εξτρεμιστική οργάνωση, που καθημερινά αιματοκυλά χωριά και σφαγιάζει πολίτες στα βορειοδυτικά της χώρας.  

Η ανακοίνωση έγινε λίγες ώρες μετά το τελευταίο λουτρό αίματος στην πολιτεία του Μπόρνο - και εν μέσω της αυξανόμενης λαϊκής οργής απέναντι του, για την αδυναμία του να χειριστεί την υπόθεση της απαγωγής των 230 μαθητριών στις αρχές του μήνα.  

Ωστόσο, πριν λίγες ημέρες, αξιωματούχος της κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι ο στρατός- αν και γνωρίζει που βρίσκονται οι απαχθείσες μαθήτριες- δεν πρόσκειται να προβεί σε καμία επιχείρηση για την απελευθέρωση τους.  

"Είμαι αποφασισμένος να προστατεύσω τη δημοκρατία μας, την εθνική ενότητα και την πολιτική σταθερότητά μας, διεξάγοντας έναν ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας", δήλωσε ο Τζόναθαν, στην ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση.

"Σας διαβεβαιώνω πως αυτοί οι κακοποιοί θα εκδιωχθούν. Δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά θα κάνουμε κάθε προσπάθεια για να επιτύχουμε αυτό το στόχο", είπε ο Τζόναθαν, σε μια προσπάθεια να κατευνάσει την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στην τελευταία επίθεση της Μπόκο Χάραμ, την Τετάρτη, οι αντάρτες επιτέθηκαν σε τρία απομακρυσμένο χωριό στα βορειοανατολικά της χώρας, Γκουμούσι, Αμούντα και Αρμπόκο, έκαψαν σπίτια και καταστήματα και σφάγιασαν τουλάχιστον 40 χωρικούς. Ένας κάτοικος του χωριού δήλωσε ότι, οι λίγοι χωρικοί που κατάφεραν να σωθούν, βρήκαν καταφύγιο στο κοντινό Τσαντ.

Το νέο λουτρό αίματος ακολούθησε τις επιθέσεις της ισλαμικής οργάνωσης λίγες ώρες νωρίτερα εναντίον αστυνομικών τμημάτων και στρατιωτικών φυλακίων, στην πολιτεία Γιόμπε, στις οποίες σκοτώθηκαν σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι. 

Η σημερινή εξαγγελία για ανοιχτό πόλεμο εναντίον της Μπόκο Χαράμ δεν κάνει σαφές τι μπορεί να σημαίνει μια τέτοια επίθεση, δεδομένου ότι οι βορειοανατολικές περιοχές της χώρας βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και διεξάγεται εκεί εδώ και ένα χρόνο στρατιωτική επιχείρηση σε πλήρη κλίμακα.