Ουκρανία: Η αντιπολίτευση κατηγορεί τον πρόεδρο για “εσχάτη προδοσία”

Διαστάσεις κοινωνικής εξέγερσης παίρνουν οι καθημερινές διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης της Ουκρανίας, μετά το φιάσκο της σύνδεσης της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. 

Παρά τις ύστατες ευρωπαϊκές προσπάθειες και την λαϊκή απαίτηση, ο Ουκρανός πρόεδρος αρνήθηκε να υπογράψει σχέδιο της τελευταίας στιγμής για τη διάσωση της Συμφωνίας Σύνδεσης στο Βίλνιους της της Λιθουανίας, προτιμώντας την διατήρηση καλών οικονομικών σχέσεων με την πρώην "μαμά" Ρωσία και υποκύπτοντας στις πιέσεις του Κρεμλίνου. 

Οι ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης απαίτησαν σήμερα την παραίτηση του Βίκτορ Γιανουκόβιτς τον οποίο κατηγορούν για "εσχάτη προδοσία", ενώ περίπου 15.000 διαδηλωτές έκαναν πορεία στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, για να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση του προέδρου. Μάλιστα, οι διαδηλωτές έδωσαν σήμερα τα χέρια για να σχηματίσουν μια συμβολική αλυσίδα που ενώνει τη χώρα τους με την Ευρώπη. 

O Αρσένι Γιάτσενιουκ, στενός συνεργάτης της φυλακισμένης ηγέτιδας της αντιπολίτευσης και πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, ζήτησε από το κοινοβούλιο "να ξεκινήσει τη διαδικασία αποπομπής του προέδρου και να διεξαχθούν εκλογές πριν από το 2015". 

Παράλληλα, το γραφείο Τύπου του κόμματος "Πατρίδα" της Τιμοσένκο ανακοίνωσε ότι "ο Γιανουκόβιτς πούλησε τη χώρα, για να αγοράσει τη θέση του κυβερνήτη της Ουκρανίας στην αυτοκρατορία της Ρωσίας". 

Ωστόσο, περίπου διακόσια μέτρα μακρύτερα, στην πλατεία της Ευρώπης, υποστηρικτές της κυβέρνησης υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα τη στάση Γιανουκόβιτς στο Βίλνιους, χωρίς ωστόσο να απορρίπτουν εντελώς την ευρωπαϊκή προοπτική.

"Δεν υπογράφουμε τη Συμφωνία Σύνδεσης αλλά υιοθετούμε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές αρχές", υποστήριξε ένας διαδηλωτής. Οι Ουκρανοί που διαφωνούν με την πορεία προς τις Βρυξέλλες, προέρχονται κυρίως από τις ανατολικές περιοχές της χώρας, που συνορεύουν με τη Ρωσία.

Η αντιπολίτευση οργανώνει άλλη μια μεγάλη διαδήλωση στην Πλατεία Ανεξαρτησίας το μεσημέρι της Κυριακής καθώς οι φιλοευρωπαϊστές Ουκρανοί είναι αποφασισμένοι να παραμένουν στους δρόμους αν και ουσιαστικά ο κύβος ερρίφθη.

Η Γεωργία και Μολδαβία ήταν οι μόνες χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, που υπέγραψαν την έναρξη της διαδικασίας για μια Συμφωνία Σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση.