Σάλος από τα πέντε χρόνια φυλάκισης του Πιστόριους

Ήταν αναμφίβολα η πλέον πολυσυζητημένη δίκη των τελευταίων ετών και τελείωσε με έναν εξίσου "εκκωφαντικό" τρόπο, όπως ακριβώς άρχισε.

Την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου του 2013, ο Όσκαρ Πιστόριους πυροβόλησε θανάσιμα τη σύντροφο του Ρίβα Στέενκαμπ. Μέχρι και σήμερα που ανακοινώθηκε η ποινή του, πολλοί είναι εκείνοι (οι περισσότεροι ίσως) που δεν μπορούν να απαντήσουν στο ερώτημα αν το έγκλημα ήταν προμελετημένο ή όχι.

Η δικαστής που ανέλαβε την υπόθεση, απεφάνθη ότι ο φόνος της Ρίβα έγινε εξ αμελείας. Ως εκ τούτου επιδίκασε στον Πιστόριους ποινή πέντε ετών στη φυλακή.

Όπως είπε από την έδρα η δικαστής Θοκοζίλε Μαρσίπα, μια ελαφρότερη ποινή δεν θα ήταν δίκαιη για την κοινωνία, ενώ μια σκληρότερη ποινή δεν θα είναι το "στοιχείο του ελέους" που προβλέπει το νομικό σύστημα. Ακόμη είπε πως η ποινή της κοινωφελούς εργασίας που πρότεινε η υπεράσπιση, δεν θα ήταν "δίκαιη". 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της ποινής του, ο Πιστόριους είχε μια πολύ σύντομη συνομιλία με τους δικούς του και στη συνέχεια οι αστυνομικοί τον συνόδευσαν έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου, προς το κελί της φυλακής.

Ο Πιστόριους αγκαλιάζει τον πατέρα του πριν απομακρυνθεί από την αίθουσα του δικαστηρίου

 Σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι της Νοτίου Αφρικής, εφόσον δείξει καλή διαγωγή και κάποιοι άλλοι παράγοντες μπορεί να οδηγήσουν στο να εκτίσει ακόμη και το 1/6 της αρχικής ποινής, δηλαδή περίπου 10 μήνες. Και αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και σχόλια στον Τύπο αλλά και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ο δικηγόρος της οικογένειας της Ρίβα Στέενκαμπ δήλωσε αμέσως μετά στο Reuters πως τα πέντε χρόνια είναι "η σωστή ποινή" και πως "η δικαιοσύνη υπηρετήθηκε ορθώς" με τη συγκεκριμένη απόφαση.

Η οικογένεια του Όσκαρ Πιστόριους "αποδέχεται την κρίση του δικαστηρίου" που ανακοινώθηκε σήμερα για την εξ αμελείας ανθρωποκτονία της Ρίβα Στέενκαμπ, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Άρνολντ Πιστόριους θείος του παραολυμπιονίκη. "Το δικαστήριο ανακοίνωσε πλέον την ετυμηγορία του και την ποινή του και αποδεχόμαστε την κρίση του. Ο Όσκαρ θα αγκαλιάσει αυτή την ευκαιρία για να πληρώσει το χρέος του στην κοινωνία", δήλωσε ο Άρνολντ Πιστόριους, ο οποίος ανέγνωσε μια σύντομη ανακοίνωση μπροστά από το δικαστικό μέγαρο της Πρετόρια λίγο μετά την καταδίκη του ανιψιού του.

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν πολυάριθμα σχόλια ότι η ποινή ήταν "χάδι" συγκριτικά με το "έγκλημα του Πιστόριους". Χαρακτηριστική είναι η παρακάτω γελοιογραφία:

Οι συνήγοροι του αθλητή θα ασκήσουν έφεση, σύμφωνα με τα όσα έχουν ανακοινώσει μέχρι σήμερα, προκειμένου να εκτίσει την ποινή του με άλλο τρόπο, ίσως σε κατ΄ οίκον περιορισμό και όχι στη φυλακή, με το επιχείρημα πως η σωματική του αναπηρία τον θέτει σε κίνδυνο μέσα στις φυλακές.

Επιπλέον, το δικαστήριο του επέβαλε ποινή περιορισμού και παρακολούθησης (από ειδικούς), διάρκειας τριών ετών για το επεισόδιο με τους πυροβολισμούς σε εστιατόριο, περίπου 2 χρόνια πριν το θάνατο της Ρίβα.