Πανηγυρισμοί στη Γάζα για τη μόνιμη εκεχειρία

Χιλιάδες παλαιστίνιοι έχουν ξεχυθεί και γιορτάζουν στους δρόμους της Λωρίδας της Γαζας την επίτευξη μόνιμης εκεχειρίας, έπειτα από 50 ημέρες εχθροπραξιών που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 2.130 Παλαιστίνιους.

Πυροβολισμοί σε ένδειξη χαράς ηχούν στην πόλη της Γάζας, ενώ από τα τεμένη ακούγονταν προσευχές, καθώς η Χαμάς διακήρυσσε τη νίκη της απέναντι στο Ισραήλ.

Το Ισραήλ επιβεβαίωσε τις δηλώσεις των παλαιστινίων αξιωματούχων για συμφωνία μόνιμης εκεχειρίας. "Το Ισραήλ αποδέχτηκε την αιγυπτιακή πρόταση για πλήρη και χωρίς χρονικούς περιορισμούς εκεχειρία. Το Ισραήλ είχε αποδεχτεί ήδη την αιγυπτιακή πρόταση της 15ης Ιουλίου. Ανέκαθεν υποστήριζε μια άνευ όρων εκεχειρία", σημείωσε ανώτατος Ισραηλινός αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.   

"H γενική και αμοιβαία κατάπαυση του πυρός που θα συνοδεύεται από το ταυτόχρονο άνοιγμα των σημείων διέλευσης μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και του Ισραήλ προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας, των πρώτων βοηθειών και των μέσων ανοικοδόμησης" ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου.

 Ο πρόεδρος Αμπάς, σε τηλεοπτικό διάγγελμά του από τη Ραμάλα, υπογράμμισε ότι η εκεχειρία που συμφωνήθηκε προβλέπει κυρίως «την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας», τον οποίο επέβαλε το Ισραήλ το 2006, και αποτελεί ένα από τα βασικά αιτήματα των Παλαιστινίων, διευκρίνισε ανώνυμα στο Ρόιτερς παλαιστίνιος αξιωματούχος

Ο Παλαιστίνιος πρόεδρος τόνισε ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από βοήθεια για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων κοινοτήτων και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να παράσχουν το συντομότερο δυνατόν, τρόφιμα, ιατροφαρμακευτικά είδη και εφόδια για την ανοικοδόμηση των κτιρίων που καταστράφηκαν από τις επιθέσεις. 

 

 

«Η ένοπλη αντίστασή μας κατάφερε που οι αραβικοί στρατοί απέτυχαν να καταφέρουν» δήλωσε ο Σάμι Άμπου Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς

Αντίθετα με το γιορτινό κλίμα στη Λωρίδα της Γάζας, οι σειρήνες της αεράμυνας συνέχισαν να ηχούν στο νότιο Ισραήλ, ακόμη και μετά την έναρξη της εκεχειρίας ενώ εκπρόσωπος των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων δήλωσε ότι ο στρατός ελέγχει αν ρουκέτες έχουν πλήξει το έδαφος του Ισραήλ. 

Μόλις έγινε γνωστή η επίτευξη συμφωνίας, παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού και νότιου Ισραήλ, ενώ ισραηλινά αεροσκάφη ενέτειναν τις επιθέσεις τους εναντίον της Γάζας σκοτώνοντας τρεις Παλαιστίνιους στη Ράφα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του παλαιστινιακού υπουργείου Υγείας Άσραφ αλ Κούντρα.

Στο μεταξύ ένας Ισραηλινός σκοτώθηκε από έναν όλμο που εκτοξεύθηκε από τη Λωρίδα της Γάζας εναντίον της περιοχής Εσκόλ που βρίσκεται στα σύνορα με τον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας του Ισραήλ. 

Ο πόλεμος των 50 ημερών Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχει κοστίσει τη ζωή σε 2.136 Παλαιστινίους- κυρίως αμάχους-, ενώ το Ισραήλ θρηνεί 64 στρατιώτες και 4 αμάχους.