Σε βαριά πολιορκία το Ντονέτσκ, με νεκρούς και τραυματίες

Πυρά του πυροβολικού έπληξαν σήμερα για πρώτη φορά μια περιοχή κοντά στο κέντρο της πόλης Ντονέτσκ, προπύργιο των αυτονομιστών στην ανατολική Ουκρανία, καθώς οι ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τις περιοχές που ελέγχουν οι ένοπλοι φιλορώσοι.

 

Από τις οβίδες σκοτώθηκε τουλάχιστον ένας άνθρωπος και άλλοι 11 τραυματίστηκαν, ενώ οι τρομοκρατημένοι κατοίκοι έτρεχαν να αναζητήσουν καταφύγιο. Μια κάτοικος είπε ότι τις οβίδες τις έριξαν αυτονομιστές. Αντίθετα, ειδησεογραφικός ιστότοπος των αυτονομιστών, ο Novorossiya («Νέα Ρωσία»), ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έπληξαν στόχους σε διάφορες περιοχές του Ντονέτσκ.  

Δύο οβίδες έπεσαν σε απόσταση 200 μέτρων από το ξενοδοχείο Park Inn Radisson, ένα από τα μεγαλύτερα στην πόλη, με αποτέλεσμα να σπάσουν παράθυρα. Μία οβίδα άνοιξε μια τρύπα στον τρίτο όροφο μιας πολυκατοικίας, μια δεύτερη άνοιξε έναν μεγάλο κρατήρα σε ένα πεζοδρόμιο.

Σε μικρή απόσταση μπορούσε κανείς να δει ένα πτώμα καλυμμένο με ένα σεντόνι και λίμνες αίματος στο έδαφος. 

Ο βομβαρδισμός σημειώθηκε ενώ δεκάδες φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια από τη Ρωσία —2.000 τόνους νερού, βρεφικές τροφές, έτοιμα γεύματα κ.λπ.— συνεχίζει να κινείται προς τα σύνορα με την Ουκρανία.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της τοπικής φιλορωσικής κυβέρνησης, μέσα σε τρεις ημέρες μαχών στην περιοχή του Ντονέτσκ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 74 πολίτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 116. 

Οργανώσεις αρωγής λένε ότι, όσοι πολίτες έχουν απομείνει στις πόλεις Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αντιμετωπίζουν ελλείψεις σε νερό, τρόφιμα και δεν έχουν ηλεκτροδότηση. Έπειτα από τέσσερις μήνες συγκρούσεων στην ανατολική Ουκρανία, τα Ηνωμένα Έθνη υπολογίζουν ότι πάνω από 2.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους.