Το ΣτΕ θα κρίνει την αύξηση ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου

Για το κρίσιμο ζήτημα της αύξησης των ορίων συνταξιοδότησης στο Δημόσιο καλείται να αποφανθεί τους επόμενους μήνες το Συμβούλιο της Επικρατείας.

Σήμερα συζητήθηκε ενώπιον του Α΄ Τμήματος του Ανώτατου Δικαστηρίου προσφυγή της ΑΔΕΔΥ με την οποία ζητεί να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές, παράνομες και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή νομοθεσία οι επίμαχες αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, που εκδόθηκαν κατ΄ επιταγή του νόμου 4336/2015 και αυξάνουν τα όρια συνταξιοδότησης.

Η εισηγήτρια της υπόθεσης, σύμβουλος Επικρατείας Παρασκευή Μπραίμη, επισήμανε ότι οι Ελληνικές αρχές ανέλαβαν τη δέσμευση να καταργήσουν σταδιακά τα κεκτημένα δικαιώματα συνταξιοδότησης πριν από τη νόμιμη ηλικία συνταξιοδότησης και της δυνατότητας πρόωρης συνταξιοδότησης, προσαρμόζοντας σταδιακά το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 έτη, το αργότερο μέχρι το 2022 ή στην ηλικία των 62 ετών και σε 40 έτη εισφορών, που θα ισχύει για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται (εκτός τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα και της μητέρες που έχουν παιδιά με αναπηρία).

Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί μέχρι το τέλος του χρόνου.

Από την πλευρά τους, η δικηγόρος της ΑΔΕΔΥ όσο και ο συνήγορος του Δημοσίου ανάπτυξαν τους αντίθετους νομικούς ισχυρισμούς τους.

Το Δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.