Kατάθεση Φαλτσιανί: Έδωσε σημαντικές πληροφορίες για κινήσεις λογαριασμών

Στο μικροσκόπιο της δικαιοσύνης βρίσκεται η  κατάθεση του Ερβέ Φαλτσιανί για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ που δόθηκε στο κλιμάκιο τεσσάρων εισαγγελέων οι οποίοι μετέβησαν στο Παρίσι για να εξετάσουν τον άνθρωπο που θεωρείται «κλειδί» για την συνέχιση των ερευνών.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες , ο Φαλτσιανί , στην πολύωρη κατάθεση του, δεν αναφέρθηκε σε πολιτικά πρόσωπα ωστόσο έδωσε στις ελληνικές αρχές σημαντικές πληροφορίες για τραπεζικές κινήσεις και λογαριασμούς καταθετών της τράπεζας HSBC στην οποία εργάστηκε. Αρμόδια πηγή έλεγε πως η συγκεκριμένη κατάθεση αξιολογείται ως σοβαρή αλλά οι πληροφορίες που δόθηκαν για τις κινήσεις των λογαριασμών απαιτούν χρόνο και ενδελεχή έρευνα προκειμένου να αποκαλυφθούν ενδεχόμενες κρυφές διαδρομές του μαύρου χρήματος και οι πιθανοί αποδέκτες του που είναι άλλωστε και ο στόχος των ερευνών.
 
Αφορμή για το ταξίδι των Ελλήνων εισαγγελέων στο Παρίσι με επικεφαλής , μάλιστα, της αποστολής τον ίδιο τον προϊστάμενο της εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο, ήταν φάκελος που διαβιβάστηκε στην Εισαγγελία από τον σημερινό υπηρεσιακό υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στον οποίο καταγράφονται καταγγελίες για ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης ,στην οποία μετείχαν συγκεκριμένα πρόσωπα που διαθέτουν λογαριασμούς και καταθέσεις στη λίστα Λαγκάρντ. Οι εν λόγω καταθέτες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη στο στόχαστρο των οικονομικών εισαγγελέων , φέρονται , σύμφωνα με τις καταγγελίες να  διευκόλυναν τη διακίνηση και την απόκρυψη μαύρου ή αφορολόγητου χρήματος το οποίο έφτανε ακόμη και  στα χέρια πολιτικών προσώπων.
 
Το ραντεβού του Φαλτσιανί και των εισαγγελέων στην πρεσβεία μας στο Παρίσι κλείστηκε πριν από ημέρες μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων, ενώ η αποστολή στη γαλλική πρωτεύουσα πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως πληροφορίες θέλουν μην γνώριζε ούτε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου για το ταξίδι στο Παρίσι.