Πλασκοβίτης: Δώσαμε αγώνα για τη λίστα Λαγκάρντ, και τώρα… διώκομαι

Βήμα - βήμα περιέγραψε τις ενέργειές του προκειμένου να φτάσει στην Ελλάδα από τους Γάλλους η πολυσυζητημένη λίστα Λαγκάρντ, καταθέτοντας στο Ειδικό Δικαστήριο, ο πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης.

Ο μάρτυρας ήταν ο άνθρωπος στον οποίο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου είχε αναθέσει όλες τις επαφές με τους Γάλλους, αλλά και τον πρέσβη μας στο Παρίσι.

"Η γνώση μου αφορά τον τρόπο έλευσης της λίστας την οποία τότε λέγαμε είτε Φαλτσιανί είτε καταθετων στην HSBC. Ο κ. Παπακωνσταντίνου μου είπε ότι ειχε επικοινωνία με την ομόλογο του, η οποία θα μας έδεινε στοιχεία που θα μας χρησίμευαν για φορολογικό έλεγχο. Μου ζήτησε να έρθω σε επαφή με συγκεκριμένο πρόσωπο του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, ώστε να βρούμε τον τροπο που θα μας έστελναν τα στοιχεία", κατέθεσε ο κ. Πλασκοβίτης. Μάλιστα, λίγο αργότερα υπογράμμισε ότι "δεν ακολουθήσαμε τα τυπικά βήματα της διοικητικής συνδρομής, καθώς και άλλη πλευρά ήταν θετική να μας δώσει τη λίστα", είπε.

Ο μάρτυρας περιέγραψε με λεπτομέρειες τις επικοινωνίες του με τον Πρέσβη μας αλλά και τον Γάλλο ομόλογο του: "Εκείνος μου είπε αμεσως ναι και συζητήσαμε
με ποιο τρόπο, εμπιστευτικό, θα μας τα στείλει. Του ειπα μέσω της πρεσβείας μας...
Στη συνέχεια εστάλη ένα φαξ στον προϊσταμενο του Γάλλου συνομιλητή μου στο οποίο αναφέρω ότι παρακαλώ για την αποστολή της λίστας. Είναι κάτι που δεν θυμόμουν δυόμιση χρόνια μετά....".

Η παράληψη της αναφοράς στο επίμαχο φαξ έχει φέρει στη θέση του κατηγορούμενου για ψευδορκία του κ. Πλασκοβίτη, ο οποίος επέμεινε ότι πρόκειται για μια ενέργεια χωρίς δόλο. "Δεν σας κρύβω ότι αισθάνομαι μια βαθύτατη πικρία. Δώσαμε αγώνα. Έφερα και τη λίστα, και να διωχθώ επειδή δεν θυμήθηκα το φαξ", είπε ο μάρτυρας.

Η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε πως τα στοιχεία ζητήθηκαν επίσημα και "επίσημα εστάλησαν από τις Γαλλικές αρχές".

Πρόεδρος: Σε τι μορφή θα δινόταν η λίστα;

Μάρτυρας: Είχαμε την αίσθηση οτι θα ήταν με ηλεκτρονική μορφή. Λίγες ημέρες αργότερα ενημερώθηκαν απο την κ. Χατζη (διευθύντρια του υπουργού) οτι τα στοιχεία είχαν παραληφθεί. Η αποστολή μου εκεί είχε ολοκληρωθεί.

Πρόεδρος: Ο υπουργός σας είπε για την προέλευση των στοιχείων;

Μάρτυρας: Ναι. Είπε για στοιχεία που εχουν στα χέρια τους οι Γάλλοι από ελβετική τράπεζα. Μου ειπε οτι θα είχαν ενα χαρακτήρα εμπιστευικοτητας για να μην εκτεθούν οι γαλλικές αρχές έναντι των ελβετικών.

Πρόεδρος: Εσείς τι σκεφτήκατε, οτι η Γαλλία τα ειχε νόμιμα ή παράνομα τα στοιχεία;

Μάρτυρας: Εγώ τα συνέδεσα τότε με τη λίστα Φαλτσιανί, άρα δεν ήταν νόμιμα.
Εμένα μου αρκούσε οτι οι γαλλικές αρχές ήταν διατεθειμένες να παραδώσουν επισήμως τα στοιχεία.

Πρόεδρος : Νόμιμα ή παρανομα τα είχαν αποκτήσει, και γι' αυτό ζητούσαν εμπιστευτικότητα; Μήπως έγινε στα όρια της νομιμότητας...

Μάρτυρας: Μα δεν υπήρχε λόγος να εκθέσει κανείς τον τροπο που απέκτησε τα στοιχεία. Θεωρώ οτι αν μπορείς να έχεις στοιχεία για φοροφυγάδες τα παίρνεις και τα αξιοποιείς σύμφωνα με το νόμο.

Πρόεδρος: Πάντως, η ηλεκτρονική μορφή με διάρρηξη έγινε...

Μάρτυρας: Όχι απο εμάς. Εγώ θεωρώ οτι τα πήραμε νόμιμα...

Ο κ. Πλασκοβίτης αναφέρθηκε και στην πολυσυζητημένη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο την αξιοποίηση της λίστας, με εμπιστευτικότητα και νόμιμο τροπο. "Οι τοποθετήσεις μας ήταν πως ήταν χρήσιμη
για να στοχευσουμε τους φορολογικούς μας ελέγχους" υπογράμμισε.

Πρόεδρος: Τι εντύπωση έχετε για τον κ. Παπακωνσταντίνου;

Μάρτυρας: Ο υπουργός ήθελε να δώσει τη μάχη για την διάσωση της χώρας. Αυτή την αντίληψη είχα. Από τις ενέργειες που έβλεπα τις προσπάθειες του... ήταν πολύ απαιτητικός, ήθελε να υπαρχει έργο... Η αίσθηση που είχα ειναι οτι ήθελε με κάθε τροπο να πετύχει στο μέτωπο της φοροδιαφυγής γιατί πιστεύαμε ότι ήταν ο μόνος τρόπος για να μειωθούν οι δυσμενείς όροι του μνημονίου.

Η τοποθέτηση του Ηλ. Πλασκοβίτη ότι ο κατηγορούμενος υπουργός έδωσε μάχη για να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή αμφισβητήθηκε ευθέως από την εισαγγελέα κ. Ξενη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η οποία απηύθυνε βροχή ερωτήσεων στον μάρτυρα.

Εισαγγελέας: Μήπως φρέναρε το πράγμα γιατί μέσα στη λίστα βρέθηκαν συγγενικά του πρόσωπα;

Μάρτυρας: Δεν έχω γνώση των γεγονότων για να εκφέρω κρίση.

Εισαγγελέας: Μήπως γι' αυτό ενώ καιγόταν για τη φοροδιαφυγή, όπως λέτε, όταν έπεσε πάνω στα ονόματα πάγωσε ο έλεγχος;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να κάνω εκτίμηση προθέσεως. Σε άλλες περιπτώσεις που έχω υπόψιν μου, ζητούσε να συνεχιστούν οι έλεγχοι και ρωτούσε...

Εισαγγελέας: Ναι, αλλά εκεί δεν ήταν οι συγγενείς του...

"Εάν οι ερωτήσεις γίνονται παραγωγικά για να παράξουν χρήσιμες απαντήσεις για το δικαστήριό σας, τουλάχιστον να γίνονται με δικονομικό τρόπο", παρατήρησε
ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Κουρελέας, προκαλώντας εν συνεχεία την αντίδραση του προέδρου του Ειδικού Δικαστηρίου, Νικόλαου Πάσσου.

Πρόεδρος: Μας εγκαλείτε για αντιδικονομικό τροπο;

Συνήγορος:: Δεν αναφέρομαι σε εσάς...

Πρόεδρος: Δεν μου αρκεί...