ΣτΕ: Συνταγματικός ο νόμος για τα αυθαίρετα

Συνταγματικός και νόμιμος κρίθηκε από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας ο νόμος 4178/2013 που αφορά στην νομιμοποίηση των αυθαιρέτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Ολομέλεια (πρόεδρος ο Σωτήρης Ρίζος και εισηγητής ο Σύμβουλος Επικρατείας Κωνσταντίνος Κουσούλης), σε διάσκεψη κεκλεισμένων των θυρών αποφάνθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος, που προβλέπει την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων, την εξαίρεση αυθαιρέτων από την κατεδάφιση, κ.λπ. δεν προσκρούει σε καμία συνταγματική διάταξη για την αυθαίρετη δόμηση ανάβοντας έτσι το πράσινο φως για να συνεχιστούν όλες οι διαδικασίες τακτοποίησης που είναι σε εξέλιξη.

Οι δικαστές διατύπωσαν μια μόνο αντίρρηση κρίνοντας αντισυνταγματική τη διάταξη που προβλέπει ότι μπορούν να τακτοποιηθούν τα ακίνητα που έχουν κριθεί αυθαίρετα και κατεδαφιστέα με τελεσίδική δικαστική απόφαση.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση των αυθαιρέτων έφτασε στο ΣτΕ μετά από προσφυγή που είχαν καταθέσει τρεις κατοίκοι του Αμαρουσίου με την οποία ζητούσαν να ακυρωθούν ως αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις για την έναρξη λειτουργίας του πληροφορικού συστήματος διεκπεραίωσης των δηλώσεων υπαγωγής στον νόμο 4178/2013 που αφορά την νομιμοποίηση των αυθαιρέτων. Παράλληλα, υποστήριζαν ότι ο εν λόγω νόμος είναι αντισυνταγματικός κατά το κεφάλαιο που προβλέπει, την εξαίρεση τους από την κατεδάφιση και την διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα των αυθαιρέτων.