Η 25χρονη που σε βοηθά να βρεις δουλειά και να κυνηγήσεις το όνειρό σου

Η start up της Φιλοθέης Ματσίγκου ενισχύει τον τρόπο που "πουλάει" κάποιος τον εαυτό του

«Όταν ήμουν στα 21 δεν είχα ιδέα ότι κάποια στιγμή θα κάνω τη δική μου επιχείρηση» λέει η Φιλοθέη Ματσίγκου, που παρότι μόλις 25 ετών σήμερα, έχει ήδη αναπτύξει - μαζί με τους συνεργάτες της - μια καινοτόμο επιχείρηση με κύριο αντικείμενο εργασίας το να βοηθάει ανθρώπους να βρουν εργασία και κυρίως «να κυνηγήσουν αυτό που αγαπάνε». Σύμφωνα με την κ. Ματσίγκου, από εκεί ξεκινούν και εκεί καταλήγουν όλα. «Οι νέοι έχουμε την εντύπωση πως για να βρούμε αυτό που θέλουμε πρέπει απλά να βγούμε στην αγορά», αναλύει η κα Ματσίγκου, ενώ προσθέτει, πως βασική «οδηγία» είναι «να μην κυνηγάνε το ένα και μοναδικό επάγγελμα που μπορεί να τους δώσει επαγγελματική αποκατάσταση στο μέλλον».

Όπως επισημαίνει η κα Ματσίγκου στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ - ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM, η Ελλάδα εμφανίζει το παράδοξο της έλλειψης δεξιοτήτων παρά το μεγάλο ποσοστό ανεργίας: «Το 42% των εργοδοτών δυσκολεύονται να βρουν τους ανθρώπους που μπορούν να τους βοηθήσουν στη δουλειά τους και να παράγουν το έργο το οποίο θέλουν», σημειώνει. Στην περίπτωση των νέων «οι λόγοι για τους οποίους δυσκολεύονταν να μεταβούν από την εκπαίδευση στην αγορά εργασίας αποτελεσματικά ήταν κυρίως τρεις: δεν είχαν την απαραίτητη εμπειρία την οποία ζητούσαν οι εργοδότες, δεν είχαν τις απαραίτητες δεξιότητες και τέλος δεν είχαν την απαραίτητη αυτογνωσία», καταλήγει η κα Ματσίγκου.

Πώς λοιπόν θα «πουλήσει» κάποιος τον εαυτό του; Πώς θα κάνει αυτό, που στην αγγλοσαξονική ορολογία ονομάζεται «elevator pitch», δηλαδή να «πουλήσεις» τον εαυτό σου σε ελάχιστο χρόνο, όσος χρειάζεται για μια διαδρομή με τον ανελκυστήρα; Αυτό, είναι ένα από τα αντικείμενα τα οποία πραγματεύεται η startup εταιρεία που έχει δημιουργήσει η 25χρονη εκπαιδεύτρια ενηλίκων. Πόσο εύκολο είναι; «Βασιζόμαστε σε μοντέλα, είδαμε πως δουλεύουνε τον επαγγελματικό προσανατολισμό και θέλαμε να το φέρουμε στην Ελλάδα, καθώς δεν υπάρχει κάτι τέτοιο», περιγράφει η κα Ματσίγκου και τονίζει: «Οι νέοι έχουμε την εντύπωση πως για να βρούμε αυτό που θέλουμε να κάνουμε, πρέπει κατευθείαν να βγούμε στην αγορά και να ψάξουμε τη θέση εργασίας, έτσι όμως δεν μπορούμε να εντοπίσουμε τι είναι αυτό που ταιριάζει για εμάς».

Τελικά λοιπόν τι χρειάζεται να κάνουν όσοι είναι εκτός εργασίας για να βρουν τα «επαγγελματικά τους μονοπάτια»; Η κ. Ματσίγκου θα μας απαντήσει με μια φράση: «Αν κάνεις κάτι που αγαπάς, θα μπορέσεις να διαπρέψεις».