Έτοιμο το ΕΣΠΑ για προσλήψεις αναπληρωτών

Η ομαλή έναρξη και η λειτουργία των σχολείων είναι ένα από τα ζητήματα που θα κληθεί να διαχειριστεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση.  Η νέα υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας διαθέτει εμπειρία και γνώση των θεμάτων της εκπαίδευσης αφού είναι η δεύτερη θητεία της στη θέση αυτή, είχε διατελέσει υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας πριν τη διενέργεια των εκλογών του Ιουνίου του 2012, ενώ στην επτάμηνη θητεία του Αριστείδη Μπαλτά ήταν άμισθη σύμβουλός του.

 

Στις εκκρεμότητες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κα Ευφροσύνη Κιάου περιλαμβάνεται η ολοκλήρωση των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης καθώς και η ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων των αναπληρωτών και η πρόσληψή τους, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν απρόσκοπτα.

 

Η υπηρεσιακή υπουργός δήλωσε κατά τη διάρκεια παράδοσης – παραλαβής ότι παρά τις δυσκολίες και τις κρίσιμες ώρες το υπουργείο έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για την ομαλή έναρξη και λειτουργία των σχολικών μονάδων σημειώνοντας πως  «όλα τα τρέχοντα υπηρεσιακά, το γρηγορότερο δυνατόν, με όλη τη συνεννόηση και τη βοήθειά σας, θα προχωρήσουν.»

 

Οι αρμόδιες υπηρεσίες είχαν ετοιμάσει το αίτημα προς την Επιτροπή του  ΣτΕ για να δοθεί η εγκριτική απόφαση ώστε να ξεκινήσουν οι διαδικασίες των αιτήσεων των  αναπληρωτών ενώ  το ίδιο ισχύει και για το αίτημα των αποσπάσεων των εκπαιδευτικών της Β/θμιας. Τα έγγραφα περίμεναν την υπογραφή της υπηρεσιακής υπουργού προκειμένου να σταλούν στην Επιτροπή.  Όπως έχουμε γράψει στο Υπουργείο ευελπιστούν να συνεδριάσει άμεσα η τριμελής επιτροπή καθώς τα χρονικά περιθώρια είναι πιεστικά τόσο για τους αναπληρωτές όσο και για τους μόνιμους εκπαιδευτικούς για τους οποίους πλησιάζει η 1η Σεπτεμβρίου και δεν θα γνωρίζουν σε ποιο σχολείο θα τοποθετηθούν.

 

Ανακοίνωση για το θέμα των αποσπάσεων εξέδωσε η ΟΛΜΕ που υπογραμμίζει στο κείμενό της ότι υπάρχουν σοβαρές ευθύνες από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας  και των υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου Παιδείας, οι οποίοι δε φρόντισαν να τηρηθεί έγκαιρα το χρονοδιάγραμμα που θα εξασφάλιζε την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας όλων των υπηρεσιακών μεταβολών.

 

«Το αποτέλεσμα είναι ότι χιλιάδες συνάδελφοί μας αυτήν τη στιγμή δεν ξέρουν   σε ποια περιοχή θα εργαστούν, δεν μπορούν να κάνουν τον οικογενειακό τους προγραμματισμό, καθώς και πώς θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν οικονομικά στα έξοδα περιττών μετακινήσεων. Χιλιάδες οικογένειες εκπαιδευτικών είναι στον αέρα, και μάλιστα χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη για τη συγκεκριμένη κατάσταση! Όλοι οι αρμόδιοι οφείλουν να προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες, ώστε το πρόβλημα να λυθεί το συντομότερο.  Ζητούμε: να εγκριθεί άμεσα το αίτημα εξαίρεσης για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των αποσπάσεων και όλες οι υπηρεσιακές μεταβολές που προϋποθέτουν την ομαλή έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς» επισημαίνει η ΟΛΜΕ.

 

Στον τομέα των αναπληρωτών πέρα από την ολοκλήρωση της διαδικασίας των αιτήσεων, έκδοσης πινάκων θα πρέπει να δοθεί και η  εγκριτική απόφαση της Επιτροπής της παρ.1 του άρθρου 2 της Π.Υ.Σ 33/2006 για τις προσλήψεις αναπληρωτών. Το προηγούμενο σχολικό έτος το εν λόγω έγγραφο είχε φθάσει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου στις 28 Αυγούστου του 2014. Η κατανομή των εγκεκριμένων πιστώσεων γίνεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας.

 

Όσον αφορά τον τομέα του ΕΣΠΑ και των προσλήψεων αναπληρωτών  οι διαδικασίες έχουν προχωρήσει ώστε όλα να είναι έτοιμα για να γίνει το μεγαλύτερο τμήμα των  προσλήψεων αναπληρωτών μέσα στο Σεπτέμβριο. Σημειώνουμε ότι το ΕΣΠΑ δεν καλύπτει τον «πυρήνα» των κενών των σχολείων σε Α/θμια και Β/θμια αφού αφορά καινοτόμες δράσεις.

 

Μέσω του ΕΣΠΑ αναμένεται να πραγματοποιηθούν συνολικά 823 προσλήψεις νηπιαγωγών για την πράξη «Ολοήμερο Νηπιαγωγείο» και για την πράξη «Ολοήμερο Δημοτικό» 461 προσλήψεις δασκάλων,  με το μεγαλύτερο τμήμα αυτών να συντελείται μέσα στο Σεπτέμβριο. Στα μέσα Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα πραγματοποιηθούν προσλήψεις σε Τάξεις Υποδοχής που πληροφορίες θέλουν να ανέρχονται για το εν λόγω πρόγραμμα συνολικά σε 446.

 

Το ΕΣΠΑ θα στηρίξει ακόμα μια χρονιά τις δομές της Ειδικής Εκπαίδευσης αφού προβλέπονται συνολικά περίπου 6000 προσλήψεις με τις 2800 να αφορούν την Παράλληλη Στήριξη και τις 3200 περίπου την Ειδική Αγωγή.

 

Στις χρηματοδοτούμενες δράσεις περιλαμβάνεται και η Ενισχυτική Διδασκαλία για τη Β/θμια εκπαίδευση, Γυμνάσιο και Λύκειο, πρόγραμμα που έχει σχεδιαστεί να δώσει 1.020 προσλήψεις αναπληρωτών μειωμένου ωραρίου με ημερομηνία έναρξης την 1η Νοεμβρίου. 

 

Προκειμένου να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την Ενισχυτική Διδασκαλία στο περιβόητο πολυνομοσχέδιο, που όμως δεν ψηφίστηκε, είχε ενταχθεί άρθρο με το οποίο θα επιταχύνονταν οι διαδικασίες. Ελπίζουμε το εν λόγω άρθρο να ενταχθεί σε κάποιο νομοσχέδιο και να ψηφιστεί άμεσα ώστε να μην παρατηρηθούν για ακόμη μια χρονιά καθυστερήσεις σε ένα πρόγραμμα που μπορεί να βοηθήσει τους μαθητές σε μια δύσκολη οικονομικά συγκυρία για πολλές οικογένειες. 

 

Καλόγηρος Βασίλειος