Ανατροπή στους διορισμούς των εκπαιδευτικών φέρνει το ΣτΕ

Ανατροπές στους διορισμούς των εκπαιδευτικών φέρνει, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του news.gr απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Όπως είχαμε γράψει τον προηγούμενο Απρίλιο  το Γ’ Τμήμα είχε κρίνει ότι είναι αντισυνταγματικός ο αναλογικός διορισμός  των εκπαιδευτικών όπως ορίζει το άρθρο 9 του νόμου 3848/2010 και είχε παραπεμφθεί  η υπόθεση στην Ολομέλεια. 

Η Ολομέλεια του ΣτΕ με την απόφαση υπ’ αριθμόν 527/2015,  συμφώνησε σε ότι είχε αποφασίσει το 7μελές Τμήμα του ΣτΕ. Δηλαδή ότι οι διορισμοί με το 40% (προϋπηρεσία), 24μηνο, 30μηνο αντιβαίνουν τις αρχές της ισότητας και της αξιοκρατίας. Οι διορισμοί γίνονταν σε βάρος των διοριστέων του ΑΣΕΠ. 

Η απόφαση καταργεί αναδρομικά την μεταβατική περίοδο του άρθρου 9 του νόμου 3848/2010. Δηλαδή δεν υφίστανται οι πίνακες του 40%,του 24μηνου και του 30μηνου ενώ απορρίπτει ως αδικαιολόγητη την παρέμβαση που έκαναν στην δίκη τα 24μηνα. 

Η απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ ενδεχομένως να ανάβει το «πράσινο φώς» για να διεκδικήσουν το διορισμό τους δεκάδες εκπαιδευτικοί επιτυχόντες του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ όπως και την αναδρομική αναγνώριση της προϋπηρεσίας τους. 

Με την απόφαση αυτή που δίνει κατεύθυνση για «όλα ΑΣΕΠ» ίσως να «αναχαιτίζονται» σκέψεις για διορισμούς εκπαιδευτικών μόνο με προϋπηρεσία. Ωστόσο για τους διορισμούς που αναμένονται την επόμενη σχολική χρονιά όσον αφορά τις προθέσεις του Υπουργείου Παιδείας ενδεχομένως να έχουμε περισσότερα μετά τις συναντήσεις με τους θεσμικούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, που αναμένονται το αμέσως επόμενο διάστημα. 

Να σημειώσουμε ότι όταν είχε βγει η απόφαση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ είχε κατατεθεί σχετική ερώτηση στη Βουλή και το Υπουργείο Παιδείας δεν είχε δώσει απάντηση καθώς ανέμενε την απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ. 

Καλόγηρος Βασίλειος