Υπόθεση παιδικής πορνογραφίας απασχολεί την Ελληνική Αστυνομία

Τρία κορίτσια, ίδιας ηλικίας, 13 ετών, βρέθηκαν στη ΓΑΔΑ και ζήτησαν βοήθεια με δική τους πρωτοβουλία, χωρίς να συνοδεύονται από κηδεμόνα ή άλλον ενήλικο.

Για την υπόθεση παιδικής πορνογραφίας δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, αν και ο επικεφαλής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Μανώλης Σφακιανάκης, επιβεβαίωσε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου ότι συνάντησε τα κορίτσια.

Ο κ. Σφακιανάκης, σχετικά με το θέμα, είπε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους εικονικούς φίλους, θυμίζοντας και την πρόσφατη υπόθεση αποπλάνησης παιδιών από το διαδικτυακό παιχνίδι "Ντύνω κούκλες".

Κατόπιν, στο περιθώριο της βράβευσής του από τη Unicef Hellas, μίλησε για τις παγίδες που κρύβονται στα chat rooms, περιγράφοντας τον τρόπο με τον οποίο δρουν οι κακοποιοί και παραπλανούν το θύμα, με σκοπό να το συναντήσουν και να το κακοποιήσουν.

"Μείνετε μακριά από τα ραντεβού στα τυφλά, μ' ακούτε;", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σφακιανάκης.

Στη συνέχεια, ανέφερε μερικές από τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις, όπου η ζωή παιδιών κατακερματίστηκε από το γεγονός ότι έπεσαν θύμα επιτήδειων σε περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης μέσω διαδικτύου και προσβολής προσωπικότητας:

- Τέσσερα σχολεία και δύο πόλεις έχει αλλάξει 13χρονη, αφότου 14χρονος ανάρτησε ένα ερωτικό βίντεο με εκείνην.

- Αντίστοιχα, μία 16χρονη- η καλύτερη μαθήτρια στην τάξη της- αποπειράθηκε τρεις φορές να αυτοκτονήσει, καθώς φωτογραφία, που η ίδια είχε αναρτήσει στη σελίδα της στο Facebook, χρησιμοποιήθηκε από κάποιον για να την τοποθετήσει ως δήθεν πρωταγωνίστρια σε ερωτικό βίντεο. Η διαλεύκανση της υπόθεσης αποκάλυψε ως υπαίτιο έναν συμμαθητή της κοπέλας, που την ανταγωνιζόταν στις σχολικές επιδόσεις.

- Επίσης, ανέφερε την υποκλοπή κωδικών στην εφαρμογή του Instagram από 11χρονο αγόρι. Τα άτομα που υπέκλεψαν τους κωδικούς έκαναν εξ ονόματός του υβριστικές αναρτήσεις.

"Αυτές είναι μόνο κάποιες από τις υποθέσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε καθημερινά", ανέφερε ο κ.Σφακιανάκης, καλώντας τα παιδιά να είναι προσεκτικά ώστε να μη γίνουν τα αυριανά θύματα κυβερνοεκφοβισμού (cyber-bullying), αλλά ούτε και οι θύτες, καθώς όπως είπε, "δεν ποινικοποιούμε το χαμόγελο, αλλά η καζούρα έχει όρια όταν προκαλεί τρόμο και ταραχή στο παιδί".

"Στην πρόσφατη υπόθεση απαγωγής 27χρονης κοπέλας διαπιστώσαμε ότι οι απαγωγείς παρακολουθούσαν τα check- in που έκανε στο Facebook", αποκάλυψε ενδεικτικά ο διευθυντής του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

"Είναι αδιανόητο να γράφετε στο facebook τι κάνετε στο σπίτι σας, πόσες μέρες θα λείψετε και που θα βρίσκεστε. Οι κακοποιοί συμβουλεύονται το διαδίκτυο", προειδοποίησε.

Ο κ. Σφακιανάκης πρόσθεσε ότι η Ελλάδα -σε αναλογία πληθυσμού- έχει το υψηλότερο ποσοστό χρηστών facebook στην Ευρώπη, με 5,5 εκατ. χρήστες.

Από την πλευρά της η βουλευτής και υπεύθυνη του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καμπάνια κατά της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, Έλενα Ράπτη, μιλώντας στο περιθώριο της βράβευσης Σφακιανάκη, έδωσε συμβουλές στα παιδιά πώς να προστατευτούν από σεξουαλικές επιθέσεις και πού να απευθυνθούν αν υπάρξουν θύματα τέτοιων επιθέσεων.

Όπως χαρακτηριστικά αποκάλυψε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, από την έρευνα που έγινε στην Ελλάδα, μέσω 10.000 ερωτηματολογίων, που απαντήθηκαν υπό καθεστώς ανωνυμίας, προέκυψε ότι 1 στα 10 παιδιά έχουν υπάρξει θύματα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης.