Πλησίασε η Ελλάδα την Ελβετία στη βαθμολογία της UEFA

Η νίκη του Ολυμπιακού στις Βρυξέλλες και η ισοπαλία του ΠΑΟΚ έδωσαν νέο... αέρα στη μάχη της χώρας μας για τη δωδέκατη θέση της βαθμολογίας της UEFA.

Αλλαγή δεδομένων

Οι ήττες της Βασίλειας, της Τουν και της Σεντ Γκάλεν έφεραν για τους Ελβετούς ένα 0/3 που δεν είχε επιτευχθεί ξανά φέτος και δικαιολογεί την αρχική μας αισιοδοξία ότι δε γίνεται ομάδες μεσαίου βεληνεκούς να κερδίζουν συνέχεια.

Η Ελλάδα απέχει πλέον μόλις μια νίκη από τους Ελβετούς, που συνεχίζουν βέβαια με μία ομάδα περισσότερη και δεν πρέπει να εφησυχάζει.

Αν γίνει αυτό που λέει ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης, ο ΠΑΟΚ δηλαδή περάσει στους 32 του Europa League, η χώρα μας θα μπορεί να ελπίζει ότι θα διατηρήσει τη 12η θέση, με ανατροπή, από την Ελβετία, η οποία την κατέχει επί του παρόντος, καθώς μας έχει προσπεράσει στην αρχή της ευρωπαϊκής σεζόν.

Μάλιστα, η Τουρκία, που συνεχίζει με τις Γαλατασαράι και Τραμπζονσπόρ, σημείωσε καλό διήμερο με την ισοπαλία της Γαλατά στην έδρα της Γιουβέντους και με την ισοπαλία που αποκόμισε η ομάδα της Τραπεζούντας στα εγχώριά της εδάφη με αντίπαλο τη Λάτσιο. Ωστόσο, η χώρα μας απέχει κάτι περισσότερο από δύο νίκες, με τους ομίλους των δύο τουρκικών ομάδων να είναι πολύ πιο δύσκολοι απ' ό,τι των ελληνικών.

Παράλληλα, η καταβαράθρωση των βέλγικων ομάδων σε Champions League και Europa League (Άντερλεχτ, Σταντάρ Λιέγης, Ζούλτε Βάρεγκεμ), πλην Γκενκ, αφήνουν υποσχέσεις για πλησίασμα και του Βελγίου, αν και αυτό το σενάριο είναι κάπως πρώιμο.

Η μάχη θα εξελιχθεί πόντο-πόντο αγωνιστική ανά αγωνιστική και κάθε Παρασκευή μετά από ευρωπαϊκό τριήμερο θα έχουμε άλλα δεδομένα. Το σημαντικό, βέβαια, είναι ότι οι ελληνικές ομάδες επιτέλους πήραν μπροστά.

Πώς θα χάσει ο πρωταθλητής Ελλάδας την απευθείας πρόκριση στους ομίλους

Πάντως, αξίζει να τονίσουμε ότι η Ελλάδα, ακόμη κι αν τελικά δεν καταφέρει να διατηρήσει τη 12η θέση, δύσκολα θα χάσει την απευθείας θέση στους ομίλους του Champions League.

Αυτό θα συμβεί μόνο αν κατακτήσει το τρόπαιο της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης ομάδα που δε θα εξασφαλίσει απευθείας είσοδο στους ομίλους από το πρωτάθλημά της.

Αν και βρισκόμαστε πολύ νωρίς στη σεζόν, θα κάνουμε μια ανορθόδοξη υπόθεση, για να γίνουμε αντιληπτοί. Αν τα εθνικά πρωταθλήματα έληγαν τώρα, από τις ομάδες που βάσει λογικής -και με όσα έχουν καταφέρει διαχρονικά στις διοργανώσεις της UEFA- ο πρωταθλητής Ελλάδας θα έχανε το εισιτήριο μόνο αν κατακτούσε το Champions League η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, η Τσέλσι, η Μπενφίκα, η Λεβερκούζεν, η Μαρσέιγ ή η Μίλαν. Το πιθανότερο είναι όμως αυτές οι ομάδες να εξασφαλίσουν τελικά θέση από τα εθνικά τους πρωταθλήματα. Οι μόνες... επικίνδυνες είναι οι αγγλικές εξαιτίας του... ανεβάσματος των Άρσεναλ, Λίβερπουλ, Τότεναμ, Έβερτον στην Premier League.

Αν η Ελλάδα απωλέσει τη 13η θέση, το μόνο προνόμιο που θα χάσει, θα είναι αυτό της απευθείας εισόδου στους ομίλους του Europa League, το οποίο έχει καθιερωθεί να ισχύει από τη σεζόν 2015/16 για τις δώδεκα πρώτες χώρες της βαθμολογίας της UEFA.

Οι χώρες που παλεύουν για τις θέσεις κάτω από τη δέκατη θέση και η μέχρι τώρα βαθμολογία τους:

10. Βέλγιο 33.900

11. Τουρκία 30.800

12. Ελβετία 30.225

13. Ελλάδα 30.000

14. Αυστρία 26.925

15. Τσεχία 26.350