Υγεία>Το Σώμα μου

Νέα εξέταση εντοπίζει με ακρίβεια των καρκίνο των ωοθηκών

Ένα νέο τεστ θα μπορεί να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίσουν τον καρκίνο των ωοθηκών με μεγαλύτερη ακρίβεια και να μειωθούν οι περιττές χειρουργικές επέμβασεις, ισχυρίζονται οι επιστήμονες.

Το νέο διαγνωστικό τεστ είναι σχεδιασμένο για να βοηθά στη διάγνωση διαφόρων τύπων και σταδίων του καρκίνου των ωοθηκών, καθώς μπορεί να διακρίνει επακριβώς τις καλοήθεις κύστες από τους κακοήθεις όγκους. Αυτή η εξέταση ανακαλύφθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου Leuven και του Imperial College του Λονδίνου.

"Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει μια σωστή προεγχειρητική διάγνωση», δήλωσε ο καθηγητής Τομ Μπουρν του Imperial College του Λονδίνου. "Αν αυτή δεν γίνει σωστά, τότε η ασθενής μπορεί να οδηγηθεί στην αφαίρεση μια ωοθήκης χωρίς λόγο. Και η αφαίρεση των ωοθηκών θα μπορούσε να είναι ένα κρίσιμο ζήτημα για τις νεαρές γυναίκες από την άποψη της γονιμότητας», προσέθεσε.

Το τεστ χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό πληροφοριών , όπως αιματολογικές εξετάσεις και υπερηχογράφημα, για να προβλέψει την κακοήθεια, τον τύπο και το στάδιο του καρκίνου. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν στοιχεία από 3.506 ασθενείς από 10 ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ των ετών 1999 και 2007 για την ανάπτυξη της δοκιμής. Η ομάδα, αναφέροντας τα ευρήματά τους στο περιοδικό British Medical Journal, στη συνέχεια δοκιμάσε το τεστ με επιπλέον 2.403 ασθενείς μεταξύ των ετών 2009 και 2012.

Ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπιστεί νωρίς, επειδή τα συμπτώματα που δίνει, όπως το φούσκωμα και ο κοιλιακός πόνος, είναι πολύ σύνηθη σε άλλες ασθένεις και συνήθως λανθάνει της διάγνωσης. Σύμφωνα με τους ερευνητές, πρόκειται για τον πιο επιθετικό γυναικολογικό καρκίνο, με μόνο περίπου το 40% των ασθενών να έχουν πέντε χρόνια ζωής μετά τη διάγνωση. Ένας από τους κύριους παράγοντες για την επιβίωση είναι η έγκαιρη διάγνωση και σήμερα δεν υπάρχει μια διαθέση διαγνωστική εξέταση, έτσι ώστε οι ασθενείς να στηριχθούν για να δουν ένα γιατρό και να διαγνωστούν έγκαιρα.