Υγεία>Το Σώμα μου

Τα κρούσματα κακοήθους μελανώματος αυξάνονται ραγδαία

Τα περιστατικά καρκίνου του δέρματος έχουν πενταπλασιαστεί συγκριτικά με τη δεκαετία του 1970 , σύμφωνα με μία νέα βρετανική μελέτη.

Στατιστικά από το Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο της Μ. Βρετανίας δείχνουν ότι περισσότερα από 13.000 άτομα αναπτύσσουν κακόηθες μελάνωμα κάθε χρόνο , σε σύγκριση με περίπου 1.800 άτομα στα μέσα της δεκαετίας του 1970 .

Το κακόηθες μελάνωμα είναι η πέμπτη πιο κοινή μορφή καρκίνου , με περισσότερα από 2.000 άτομα να πεθαίνουν από την νόσο κάθε χρόνο .Εκείνοι που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο , είναι τα άτομα με ωχρό δέρμα , με πολλές ελιές ή φακίδες , με ιστορικό ηλιακού εγκαύματος ή οικογενειακό ιστορικό της νόσου .

"Από τα μέσα της δεκαετίας του 1970 , τα ποσοστά εμφάνισης κακοήθους μελανώματος στη Βρετανία έχουν αυξηθεί ταχύτερα από οποιαδήποτε από τις σημερινές 10 πιο κοινές μορφές καρκίνου . Οι διακοπές σε θερμά κλίματα έχουν γίνει πιο προσιτές και οι ξαπλώστρες είναι πιο ευρέως διαθέσιμες από το 1970 .Αλλά γνωρίζουμε ότι η υπερβολική έκθεση στις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου ή το σολάριουμ , αποτελούν κύρια αιτία για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος", ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος των στατιστικών, Νίκ Όρμιστον-Σμιθ.

Ωστόσο , οκτώ στα 10 άτομα θα επιβιώσουν από την νόσο , ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά επιβίωσης από κάθε άλλη μορφή καρκίνου.

"Ο καθένας μπορεί να απολαύσει τον ήλιο του καλοκαιριού. Αλλά είναι σημαντικό να λάβει τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για να αποφύγει το ηλιακό έγκαυμα, που είναι ένα σαφές σημάδι ότι το DNA στα κύτταρα του δέρματος σας έχει καταστραφεί και , με τον καιρό , αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του δέρματος", τόνισε η διευθύντρια των εκστρατειών υγεία του κέντρου Καρολάιν Κέρνυ.