Υγεία>Το Σώμα μου

Το μπότοξ θεραπεύει την παχυσαρκία !

Το μπότοξ, η γνωστή θεραπεία κατά των ρυτίδων, δοκιμάζεται ως ένας τρόπος για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σύμφωνα με μία νέα νορβηγική μελέτη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν εγχέεται το μπότοξ στους μύες του τοιχώματος του στομάχου, επιβραδύνεται η ταχύτητα με την οποία η τροφή ταξιδεύει από το στομάχι κάνοντας τους ασθενείς να αισθάνονται χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Προγενέστερες μελέτες σε ζώα έχουν δείξει ότι μπορεί να μειωθεί το βάρος μέχρι και στο ένα τρίτο μέσα σε πέντε εβδομάδες.

Η θεραπεία με το μπότοξ είναι μια ελάχιστα επεμβατική μέθοδος ενώ έχει λιγότερες παρενέργειες και είναι πιο φθηνή από τις κλασσικές χειρουργικές επεμβάσεις παχυσαρκίας. Η θεραπεία βασίζεται στην τοξίνη που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum, η οποία δρα αναστέλλοντας τα σήματα από τα νεύρα προς τους μύες , μειώνοντας τις συσπάσεις των μυών του στομάχου.

Η ασφάλεια της μεθόδου στους ανθρώπους έχει ήδη ελεγχθεί σε μικρό αριθμό ανθρώπων και οι επιστήμονες από το Νορβηγικό Πανεπιστήμιο Επιστήμης & Τεχνολογίας και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο St. Olavs του Τρόντχαϊμ αρχίζουν τώρα την δεύτερη φάση των κλινικών δοκιμών.

Η έγχυση γίνεται με γαστροσκόπηση. Οι γιατροί εισάγουν έναν λεπτό σωλήνα με κάμερα στο στόμα και τον οδηγούν έως το στομάχι, όπου και κάνουν την έγχυση μέσω του σωλήνα. Στη μελέτη συμμετέχουν 60 παχύσαρκοι άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 18 έως 60 ετών, οι μισοί εκ των οποίων κάνουν την ένεση και οι υπόλοιποι ένεση με μία ανενεργό ουσία, δίχως όμως να γνωρίζουν τι από τα δύο έχουν κάνει.