Υγεία>Για να ζούμε καλύτερα

Περισσότερη βιταμίνη D κατά της άνοιας

Η μη πρόσληψη της βιταμίνης D από τον οργανισμό,  συνδέεται με την εμφάνιση συμπτωμάτων γεροντικής άνοιας, συμπεριλαμβανομένης και της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στην αμερικανική επιθεώρηση «Νeurology». Μάλιστα, οι άνθρωποι με σημαντική έλλειψη σε βιταμίνη D έχουν διπλάσιες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια.

«Ο παράγοντας D» 

Αμερικανοί ερευνητές υπέβαλαν σε αιματολογικές εξετάσεις ανθρώπους άνω των 65, οι οποίοι κατά τη διάρκεια του πρώτου ιατρικού τεστ δεν εμφάνιζαν κανένα σύμπτωμα άνοιας. Η πορεία της υγείας τους αποτέλεσε αντικείμενο μελέτης για έξι συναπτά χρόνια. Οι ερευνητές εστίασαν στη μελέτη της συγκέντρωσης της βιταμίνης D στο αίμα. Kάποιοι από τους συμμετέχοντες παρουσίαζαν εξαρχής έλλειψη, ενώ άλλοι όχι. Τα στοιχεία έδειξαν ότι ακόμη και με μία μικρή έλλειψη βιταμίνης D οι άνθρωποι αυτοί είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια οιασδήποτε μορφής σε σχέση με όσους εμφάνιζαν κανονικές τιμές, ενώ για όσους είχαν σοβαρή έλλειψη το αντίστοιχο ποσοστό ανερχόταν σε 120%.

Η άνοια εμφανίζεται σταδιακά και τα συμπτώματά της ποικίλουν, από απώλεια μνήμης μέχρι προβλήματα στην εκφορά του λόγου. Σύμφωνα με τον Λανγκ, με τον όρο άνοια νοούμε πολλές διαφορετικές ασθένειες με παρόμοια φύση. Για τον ίδιο, τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αντιπροσωπευτικά για τους ανθρώπους των αστικών και βιομηχανικών κέντρων. 

 Σε αυτό συμφωνεί και ο Σάιμον Ρίντλεϊ από το Κέντρο Ερευνών για το Αλτσχάιμερ στη Μ. Βρετανία – ο οποίος πάντως δεν συμμετείχε στην έρευνα- υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για περίπλοκη, χρόνια ασθένεια, η οποία δεν έχει ακόμη «χαρτογραφηθεί» πλήρως και οι θεραπείες που προβλέπονται σήμερα γι´ αυτή είναι εξαιρετικά ακριβές, χωρίς να επιφέρουν αντίστοιχα αποτελέσματα.

 

Πηγή: Deutsche Welle