Tech>Tech Νέα

Χρήση πειρατικού λογισμικού σε στρατιωτικά προγράμματα

Πειρατικό λογισμικό χρησιμοποιείται για τον σχεδιασμό στρατιωτικών συστημάτων ραντάρ, ελικοπτέρων Blackhawk, πυραύλων Patriot, αλλά και στο ελικόπτερο του Προέδρου, Marine One. Ο ανάδοχος έργων Άμυνας, Wronald Best καταδικάστηκε σε 366 ημέρες φυλάκισης για την αγορά 70 πειρατικών εφαρμογών σχεδιασμού, από κινεζικές και ρωσικές πηγές.

Το Υπουργείο Άμυνας και η Μυστική Υπηρεσία είναι ενήμεροι για πιθανή παραβίαση της ασφάλειας. "Δεν έχουμε κανένα λόγο να πιστεύουμε ότι η χρήση πειρατικού λογισμικού επηρέασε τα προϊόντα με αρνητικό τρόπο", δήλωσε ο Επίκουρος Εισαγγελέας των Ηνωμένων Πολιτειών στο Associated Press.

Όσο ο Best ήταν ο επικεφαλής επιστήμονας για μία ανάδοχο εταιρία σε θέματα άμυνας στο Κεντάκι, αγόρασε λογισμικό αξίας 2,3 εκατομμυρίων δολαρίων για λίγο περισσότερα από 600.000 δολάρια.

Κατά τη διάρκεια του 2008 και του 2009, ο Best αντάλλαξε πάνω από 260 e-mail με τον, κινεζικής καταγωγής, διανομέα Xiang Li, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για πώληση πειρατικού λογισμικού αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων στις αρχές του έτους. Στους πελάτες του Li επίσης συμπεριλαμβάνεται ένας ηλεκτρολόγος μηχανικός της NASA ο οποίος βρέθηκε να έχει αγοράσει πειρατικό λογισμικό αξίας 1,2 εκατομμυρίων δολαρίων, μεταξύ των ετών 2008 και 2010.

Ο Li αντιμετωπίζει μέχρι και 25 χρόνια φυλάκισης, τη στιγμή που ο Best, ο οποίος θα μπορούσε να είχε καταδικαστεί σε πέντε χρόνια, ζήτησε μια πιο επιεική ποινή, εν μέρει λόγω της ψυχαναγκαστικής-καταναγκαστικής διαταραχής που του έχει διαγνωστεί, κάτι που όπως ισχυρίστηκε τον οδήγησε στην αγορά του συγκεκριμένου λογισμικού. Ο δικαστής Leonard Stark παρόλα αυτά δήλωσε πως "η κλοπή δεν δικαιολογείται από τη διανοητική περιέργεια”.