Ψυχαγωγία>Μουσική

Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Παρασκευή

Ατζέντα για 13 Μαρτίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Παρασκευή 13 Μαρτίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΜΟΥΣΙΚΗ

«Ελλήνων Μουσικές μες στους Αιώνες» στο Μέγαρο Μουσικής
Η Ορθόδοξη Εκκλησιαστική Βυζαντινή Χορωδία και το Εθνικό Ωδείο ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη για τη διάσωση και διάδοση της ελληνικής μουσικής κληρονομιάς, επιχειρούν μέσα από το έργο «Ελλήνων Μουσικές μες στους Αιώνες» να παρουσιάσουν τη διαδρομή και την εξέλιξη της ελληνικής μουσικής από τους ελληνιστικούς χρόνους έως σήμερα. Πρόκειται για μια μεγάλη μουσική παράσταση, ένα μουσικό ταξίδι για την ιστορική διαδρομή της ελληνικής μουσικής διαχρονικά που ενσωματώνει σημαντικά ιστορικά στοιχεία μέσα από έγκριτες πηγές της γραπτής και προφορικής παράδοσής μας. Κείμενα: Μανώλης Βαμβακάς, Νικόλας Βαφειάδης
Παρουσίαση: Νικόλας Βαφειάδης. Συμμετέχουν η Χορωδία 2ου Γυμνασίου Αχαρνών και η
Μουσική Ομάδα Γυμνασίου Κρηνίδων Καβάλας. Χορεύει το Λύκειο Ελληνίδων Παιανίας. Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 21:00. Εισιτ.: 5-30 ευρώ.

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στον Σταυρό του Νότου
Μετά από απουσία ενός χρόνου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης επιστρέφει με νέες μουσικές παραστάσεις. Το πρόγραμμα, εκτός από το καινούργιο υλικό, θα περιλαμβάνει τραγούδια από την προηγούμενη δισκογραφία του, καθώς και διασκευές άλλων δημιουργών. Η ιδιαίτερη μουσική, ηχητική και εικαστική προσέγγιση είναι αποτέλεσμα της ομαδικής εργασίας των συντελεστών Γιώργος Καλούδης (τσέλο, λύρα), Μανόλης Πάππος (μπουζούκι, λαούτο), Φώτης Σιώτας (βιολί, βιόλα),
Δημήτρης Τσεκούρας (κοντραμπάσο), Αλκίνοος Ιωαννίδης (φωνή, κιθάρα), Βαγγέλης Λάππας (ηχοληψία), Βασίλης Δρούγκας (ηχητικός σχεδιασμός), Κωνσταντίνος Μαργκάς (φώτα). Στον Σταυρό του Νότου - Κεντρική Σκηνή (Φραντζή & Θαρύπου 35, Νεος Κόσμος). Τηλ.: 210 9226975. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 15 ευρώ με ποτό.

Vinyl is back στην Τεχνόπολη
Το "Vinyl is back", η κορυφαία διοργάνωση για το βινύλιο, έχοντας πλέον καταξιωθεί ως το σημείο συνάντησης όσων αγαπούν τη μουσική και τον ιδιαίτερο ήχο των δίσκων βινυλίου, επανέρχεται για μια ακόμη φορά. Η μυσταγωγία της ακρόασης του βινυλίου όταν η βελόνα του πικ-απ μπαίνει στα αυλάκια του και ο ζεστός ήχος του αναβλύζει από τα ηχεία, έφερε κοντά μια ομάδα ανθρώπων που δημιούργησε το Vinyl is back. Μια τριήμερη εκδήλωση που ζωντανεύει το όνειρο κάθε λάτρη της μουσικής, την οποία από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε μαζικά ο κόσμος. Στην εκδήλωση, από δισκοπωλεία και άλλα καταστήματα που συνδέονται με το βινύλιο, θα γίνουν και ζωντανές εμφανίσεις. Σήμερα θα εμφανιστούν οι Βασίλης Λέκκας / Μανώλης Ανδρουλιδάκης στις 17:00
και η Μαρία Αναματερού στις 19:00. Στην Τεχνόπολη (Πειραιώς 100, Γκάζι). Ώρες: 17:00 με 21:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΕΚΘΕΣΕΙΣ

"Εικόνες της Αθήνας και ελληνικές φορεσιές στα χρόνια της Επανάστασης" στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης & Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη»
Με αφορμή την Εθνική Επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων παρουσιάζει την έκθεση «Εικόνες της Αθήνας και ελληνικές φορεσιές στα χρόνια της Επανάστασης» στο Μουσείο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης «Αγγελική Χατζημιχάλη» από 13 έως 29 Μαρτίου. Η έκθεση περιλαμβάνει φορεσιές από την Αθήνα, τον Αργοσαρωνικό (Ύδρα και Σπέτσες), τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο που ανήκουν στη συλλογή του Λυκείου Ελληνίδων. Επίσης θα φιλοξενηθούν αντίγραφα χαρακτικών έργων Ευρωπαίων ζωγράφων - περιηγητών της Αθήνας (James Stuart, Edward Dodwell και Theodose Du Moncel) στα τέλη του 18ου και αρχές του 19ου αιώνα, οι οποίοι αποτύπωσαν στο έργο τους την εικόνα της, διασώζοντας πολύτιμες πληροφορίες για τα αρχαία μνημεία, το φυσικό τοπίο και την καθημερινή ζωή των κατοίκων της. Στο Κέντρο Λαϊκής Τέχνης και Παράδοσης Α. Χατζημιχάλη (Αγγελικής Χατζημιχάλη 6, Πλάκα). Τηλ.: 210 3243972. Ώρα εγκαινίων: 19:30. Είσοδος ελεύθερη.

Ομαδική έκθεση "Notes of Arts" στο Booze Cooperativa
Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη του πλουραλισμού των καλλιτεχνικών προθέσεων, στυλ και μέσων που διέπουν την τέχνη σήμερα. Δεκαεννέα καλλιτέχνες με περισσότερα από 25 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, (in - situ) εγκαταστάσεων, σχεδίου, φωτογραφίας, ψηφιδωτών και video συν- διαλέγονται αποκλειστικά με τον χώρο δημιουργώντας ένα σκηνικό συνύπαρξης αλλά και αντιπαράθεσης μεταξύ περιεχομένων, υλικών και μέσων. Στην έκθεση συμμετέχουν οι εικαστικοί: Alfredo Pecuan, Αλεξία Μαρούλη, Αννέτα Ψαρρού, Ανθή Δαουτάκη, Blanca Amezkua, Γιάννης Γιγουρτάκης, Δόμνα Παναγοπούλου, Ηρακλής Κοπιτάς, Ιωάννης Μώρης, Καίτη Χαλιόρη, Καίτη Παρτάλη, Κατερίνα Ξαρχοπούλου, Κλεοπάτρα Τσάλη, Παναγιώτης Βούλγαρης, Μαρία Σεβαστάκη, Sanja Percic, Σοφία Τσιάμη, Tanacross Δημητριάδη. Στο Booze Cooperativa (Κολοκοτρώνη 57, Αθήνα). Τηλ: 211 4053733. Ώρα εγκαινίων: 20:00. Είσοδος ελεύθερη.

ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

"Επί Τόπου: Η Χημεία στην Κουζίνα" στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Εργαστήρια πειραμάτων φυσικής και χημείας που συμβαίνουν ζωντανά μπροστά στα μάτια των παιδιών ηλικίας 9-14, τα μαγεύουν, τα προβληματίζουν και τα εισάγουν σε μια μέθοδο σκέψης. Ακούγοντας τη λέξη χημεία, στο μυαλό μας έρχονται αντιδραστήρια, μπουκαλάκια, εκρήξεις και έντονα χρώματα. Η Χημεία είναι πολύ πιο κοντά μας. Τη χρησιμοποιούμε σε κάθε τι που κάνουμε και καθημερινά αξιοποιούμε τα προϊόντα της. Δεν το καταλαβαίνουμε αλλά είναι εκεί. Από το πρωί που ξυπνάμε, στο πρωινό μας, στα υλικά που χρησιμοποιούμε στο σχολείο, στην κουζίνα μας για το καθημερινό φαγητό, στις δουλειές του σπιτιού, όλα κρύβουν τη χημεία. Στο εργαστήριο σας προσκαλούμε να χρησιμοποιήσουμε το χημικό εργαστήριο που έχουμε όλοι στο σπίτι μας : την κουζίνα. Σχεδιασμός - Υλοποίηση: Μανώλης Αλισαβάκης, Χημικός Εκπαιδευτικός. Στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Πεζογέφυρα Εσπλανάδας, Εργοτάξιο ΚΠΙΣΝ). Ώρα: 17:00
Είσοδος ελεύθερη.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ

"Διαβάζω, σκέφτομαι, εμπνέομαι με εικονοβιβλία" στη Εκδόσεις Μέλισσα
Ο εκδοτικός οίκος Μέλισσα προσκαλεί εκπαιδευτικούς και ενδιαφερόμενους στην A' Συνάντηση Επιμορφωτικού Χαρακτήρα με θέμα "Διαβάζω, σκέφτομαι, εμπνέομαι με εικονοβιβλία" με αφορμή τα πρώτα παιδικά βιβλία από τις εκδόσεις Μέλισσα. Θα μιλήσουν οι Αγγελική Γιαννικοπούλου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τ.Ε.Α.Π.Η. του Πανεπιστημίου Αθηνών, Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Συγγραφέας, εκπαιδευτικός, πρόεδρος του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, Χρύσα Κουράκη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών Θεμάτων της Δ/νσης Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Χρήστος Μπουλώτης, Αρχαιολόγος, συγγραφέας, Δημήτρης Φιλιππίδης, Ομότιμος καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Ε.Μ.Π., συγγραφέας. Στον Εκδοτικό Οίκο Μέλισσα (Σκουφά 58, Κολωνάκι). Τηλ.: 210 3611692. Ώρα: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.