Ψυχαγωγία>Θέατρο

Πού να πάτε, τι να δείτε στην Αθήνα την Παρασκευή

Ατζέντα για 13 Φεβρουαρίου

Στη συνέχεια θα δείτε έναν μικρό οδηγό με προτάσεις ψυχαγωγίας για την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου.

Η ατζέντα περιλαμβάνει κινηματογράφο, θέατρο, εικαστικά, μουσική, χορό, διαλέξεις.

ΘΕΑΤΡΟ

«Κέικ» του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη στο Εθνικό Θέατρο
Με αφετηρία ένα καθημερινό περιστατικό, το ψήσιμο ενός κέικ για την υποδοχή της κόρης του διαχειριστή από το εξωτερικό, ξεσπάει ένας «εμφύλιος πόλεμος» μεταξύ των ενοίκων όταν πληροφορούνται ότι κάποιος από αυτούς πετάει τα σκουπίδια στο πεζοδρόμιο από το μπαλκόνι της πολυκατοικίας. Η διαδικασία για την ανακάλυψη του «ενόχου» θα οδηγήσει τους γείτονες σε βίαιες αντιδράσεις, αλλά και σε ενδιαφέρουσες εκμυστηρεύσεις, ενώ ο διαχειριστής προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες ανάμεσα στους «υπόπτους», μεταξύ των οποίων είναι και ένας μετανάστης. Σε σκηνοθεσία Πέτρου Φιλιππίδη. Παίζουν οι Λάζαρος Γεωργακόπουλος, Μίνα Αδαμάκη, Μάξιμος Μουμούρης, Λαέρτης Μαλκότσης. Στο Εθνικό Θέατρο - Κτ. Τσίλλερ - Σκηνή "Ν. Κούρκουλος" (Αγίου Κωνσταντίνου 22-24). Τηλ. : 210 5288170-171. Εισιτ.: 10-20 ευρώ.

«Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας [...]» της Λ. Κιτσοπούλου στο Θέατρο Τέχνης Φρυνίχου
Ολόκληρος ο τίτλος της παράστασης είναι «Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα με κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες τους, σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις». Ένα έργο για την εποχή μας, για το «τώρα», που πια δεν έχουν τα πράγματα νόημα, που πια δεν περιμένουμε και πολλές εκπλήξεις. Τόσο ζωντανό, που αν το πάρει κάποιος να το παίξει σε έναν χρόνο θα μπορούσε σε σημεία να λέει άλλα λόγια. Κείμενο - Σκηνοθεσία: Λένα Κιτσοπούλου. Παίζουν οι Γιάννης Κότσιφας, Λένα Κιτσοπούλου κ.α. Στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου 14, Πλάκα). Τηλ.: 210 3222464. Ώρα: 21:15. Εισιτ.: 10-15 ευρώ.

Σίλας Σεραφείμ «50 Αποχρώσεις του Greek» στο Tin Pan Alley
Από τις 13 Φεβρουαρίου, και κάθε Παρασκευή, ο Σίλας επιστρέφει στη φιλόξενη σκηνή της οδού Τουρναβίτου στου Ψυρρή, για να παρουσιάσει σ' έναν νέο κύκλο παραστάσεων αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο που λέγεται «Νεοέλληνας», γιορτάζοντας παράλληλα τα 20 χρόνια του στο stand-up comedy. Στο Tin Pan Alley (Τουρναβίτου 6, Ψυρρή). Τηλ.: 210 3210158. Ώρα: 22:00. Εισιτ.: 7-12 ευρώ.

ΜΟΥΣΙΚΗ

Ο Γιάννης Χαρούλης στην Ακτή Πειραιώς
Αυθεντικός και μοναδικός, όπως πάντα, ο Γιάννης Χαρούλης ξεκινά τις εμφανίσεις του κάθε Παρασκευή και Σάββατο ως τις 28/2, καθώς και δύο Πέμπτες, στις 19 και 26/2. Θα ερμηνεύσει με τη δωρική φωνή του τραγούδια από την προσωπική του δισκογραφία αλλά και μεγάλες στιγμές σπουδαίων δημιουργών που έχει αγαπήσει μέσα στα χρόνια. Η κρητική παράδοση έχει φυσικά την ιδιαίτερη της παρουσία στα live του Γιάννη Χαρούλη που την τιμά. Στην «Ακτή» Πειραιώς (Πειραιώς 178 και Λαμίας 4, Ταύρος). Τηλ.: 210 3418020. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 15 ευρώ (με ποτό, όρθιοι).

Οι Encardia στο 'Αλικο
Μια ιδιαίτερη βραδιά χορού και μουσικής προτείνουν οι Εncardia για την Παρασκευή, 13 Φεβρουαρίου, με ή χωρίς μεταμφίεση, αλλά πάντα με ανοιχτή καρδιά και πίστη στη δύναμη της παρέας. Πάρτι ταραντέλας; Ίσως.. Στο 'Αλικο (Αγίου Δημητρίου 16, Ψυρρή). Τηλ.: 210 3253272. Ώρα: 22:30. Εισιτ.: 5 ευρώ.

ΟΠΕΡΑ

«Άλκηστις» στο Μέγαρο Μουσικής
Όπερα με λιμπρέτο βασισμένο στην αρχαία τραγωδία του Ευριπίδη και σύνθεση Θεόδωρου Στάθη.Μέρος των εσόδων θα διατεθεί για τη δημιουργία Ταμείου Υποτροφιών για Έλληνες συνθέτες προκειμένου να συνθέσουν όπερες των οποίων τα λιμπρέτα θα βασίζονται στις αρχαίες ελληνικές τραγωδίες. Διπλός ο στόχος του εγχειρήματος: η δημιουργία αποθέματος τέτοιων έργων και προπλάσματος για τη συνέχιση του σκοπού. Μουσική διεύθυνση: Ραφαήλ Πυλαρινός. Συμμετέχει η Ορχήστρα Academica Αθηνών και το Χορωδιακό Σύνολο «Ίμερος». Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών (Βασιλίσσης Σοφίας & Κόκκαλη). Τηλ.: 210 7282333. Ώρα: 20:00. Εισιτ.: 20-65 ευρώ.

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ

Έκθεση «Στροφές» του Γιάννη Κόκκαλη στο Beton 7
Η έκθεση περιλαμβάνει κινητικά γλυπτά, βίντεο και σχέδια. Τα έργα φιλοδοξούν, μέσω της οδήγησης της προσοχής του θεατή σε συγκεκριμένα σημεία τους, να προβληματίσουν σχετικά με την ανθρώπινη θέση και κατάσταση, στο πλαίσιο του φυσικού, αλλά και του τεχνικού περιβάλλοντος. Στοιχεία όπως η διαφορετικότητα και η μεταβλητότητα ή ο συνδυασμός των μορφοποιημένων υλικών στοιχείων, καθώς και η δυναμική τους περιστροφική κίνηση, μετατοπίζουν διαρκώς το ενδιαφέρον από το σύνολο της κατασκευής στα επιμέρους στοιχεία και αντίστροφα. Στο Beton7 (Πύδνας 7). Τηλ.: 210 7512625. Ώρα εγκαινίων: 19:00. Είσοδος ελεύθερη.