Ψυχαγωγία>Στο σπίτι

Συμβουλές για cocktails στο σπίτι από έναν expert

Ο Γιώργος Μπάγκος, βραβευμένος ως “καλύτερος bartender 2012”, μας δίνει έξυπνες και απλές συμβουλές για να φτιάξουμε το δικό μας bar στο σπίτι

Το να φτιάξετε cocktails στο σπίτι δεν είναι κάτι δύσκολο. Ακολουθήστε ορισμένους απλούς κανόνες και εντυπωσιάστε τους καλεσμένους σας.

Πάγος:

Ο πάγος είναι ίσως το πιο βασικό εργαλείο στο μπαρ μας! Πρέπει να σκεφτούμε πως με την προσθήκη πάγου στα κοκτέιλ μας προσθέτουμε και νερό καθώς ο πάγος λιώνει, και έτσι όσο πιο παγωμένος ειναι ο πάγος μας, τόσο λιγότερο θα "νερώσουν" τα ποτά μας.

Ο πάγος μας θα πρέπει να είναι αυστηρά αποθηκευμένος στην κατάψυξη σε κλειστά δοχεία ή σακούλες ώστε να αποφύγουμε τη μετάδοση οσμών από άλλα τρόφιμα. Το “less is more” δεν ισχύει σε αυτήν την περίπτωση! Ο πάγος πρέπει να υπάρχει σε αφθονία! Μπορούμε να προμηθευτούμε σακούλες πάγου ενός η δυο κιλών από το ψιλικατζίδικο της γειτονιάς μας με πολύ μικρό κόστος (γύρω στο 1,5€) από εταιρίες πάγου εγκεκριμένες ποιότητας.

Σέικερ:

Ο εξοπλισμός μας μπορεί να είναι ο ακριβότερος της αγοράς, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα είναι και το καλύτερο. Δεν χρειάζεται να έχουμε ακριβά εργαλεία. Ένα απλό βαζάκι το οποίο κλείνει καλά είναι ό, τι χρειαζόμαστε! Χτυπάμε πάντα δυνατά! Όταν ανακινούμε ένα κοκτέιλ στην ουσία προσθέτουμε αέρα στο μείγμα, οπότε όσο πιο δυνατό και καλό το χτύπημα, τόσο καλύτερο θα είναι το κοκτέιλ μας

Μεζούρες:

Οι περισσότερες συνταγές αναγράφονται σε ml αλλά στην πλειοψηφία τους τα εργαλεία κουζίνας δεν έχουν τόσο μικρές ενδείξεις. Μπορούμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε αναλογικά, τα δικά μας σκεύη. Αν για παράδειγμα μία συνταγή έχει 50 ml ρούμι και 25 ml lime, μπορούμε να βάλουμε 2 μικρά φλιτζάνια του καφέ ρούμι και 1 lime. Οι ισορροπίες στα κοκτέιλ είναι σημαντικές και πρέπει να τηρούνται αυστηρά.

Φρέσκοι χυμοί:

Όσο πιο φρέσκο είναι το φρούτο, τόσο το καλύτερο! Συχνά οι έτοιμοι χυμοί περιέχουν ζάχαρη και συντηρητικά  και μάλιστα είναι και πιο ακριβοί από τα φρέσκα φρούτα. Προσπαθούμε να στύβουμε τα φρούτα ενώ είναι ζεστά και όχι στο ψυγείο, γιατί αυτό μας δίνει 20% περισσότερο χυμό. 

Ζάχαρη:

Πολλές συνταγές περιέχουν ζάχαρη, όμως αυτή είναι δύσκολο να διαλυθεί μέσα στα ποτά  Για αυτό το λόγο φτιάχνουμε ένα ελαφρύ σιρόπι ζάχαρης (1 μέρος νερό προς 1 μέρος ζάχαρης τα οποία βγάζουμε σε ένα κατσαρολάκι) και το διατηρούμε στο ψυγείο για πάνω από 2 μήνες. Κάθε 10ml αυτού του σιροπιού περιέχει 7,5 γραμμάρια ζάχαρη.

Μεγάλες ποσότητες:

Αν ετοιμάζετε κοκτέιλ για μια μεγάλη παρέα δεν χρειάζεται να φτιάξετε κάθε ποτό ξεχωριστά. Μπορούμε να παρασκευάσουμε το ποτό  τηρώντας τις αναλογίες της συνταγής μας, και να τα εμφιαλώσουμε σε κανάτες ή μπουκάλια στο ψυγείο μέχρι να έρθουν οι καλεσμένοι μας. Απλά πρέπει να προσθέσουμε το ανάλογο νερό που θα προέκυπτε από το χτύπημα. Το νερό που προστίθεται σε κάθε κοκτέιλ μετά το χτύπημα είναι περίπου 30%. Δηλαδή σε ένα κοκτέιλ που η συνολική του ποσότητα σε αλκοολούχα και χυμούς είναι 100ml θα προσθέσουμε 30ml νερό.

Credit photo: dionyssis matiatos

O Γιώργος Μπάγκος, είναι bartender στο Dos Agaves στο Μοναστηράκι